Značka „Jen pro silné povahy“

Vraní dívky si nešlo nevšimnout. Měla velkou marketingovou podporu jak v kamenných prodejnách, tak v knižních e-shopech. Právě upozornění na obálce knihy „JEN PRO SILNÉ POVAHY“ zafungovalo spolehlivě. Přináším něco extra, slibovalo.

Jako věrnou čtenářku psychothrillerů samozřejmě i mě takto ocejchovaná kniha zaujala. Co víc přinese dílo od neznámých severských autorů? Co jiného než nabízí Jo Nesbo, Lars Kepler či Stieg Larsson? Vraždy a psychoterapie, přečtete si na obálce. A o tom to je.

První kapitola knihy tajemně nastiňuje, jakými přípravami se žena zabývá, aby přichystala místnost. Tu místnost, ve které se bude vše odehrávat. Získala žáka, který je jen a jen její. Horečka mu klesla, puls je v pořádku. Nadávkovala morfium správně.

Po úvodní kapitole příběh čtenáře zavádí do světa kriminální komisařky Jeanette Kihlbergové, která je povolána k případu. Byl nalezen mrtvý, neuvěřitelně zmučený, mumifikovaný chlapec. Po pitvě je zjištěno, že byl násilí vystaven tak dlouho, že je v podstatě zázrak, že tak dlouho žil. Na jeho těle bylo nalezeno mnoho vpichů, v jeho krvi velké množství Xylocain andrenalinu, prostředku, jenž užívají zubaři pro lokální umrtvování. Navíc mu byly odřezány genitálie.

Jeanette se pouští do pátrání nejen po vrahovi chlapce, ale snaží se zjistit také jeho identitu. Nikdo ho nepostrádá, nikomu nechybí. Stopy nikam nevedou a pátrání se ocitá na mrtvém bodě. Poté je nalezen další mrtvý chlapec. Opět s patrnými známkami mučení, bičování, znovu bez informace, o koho se jedná, s Xylocain andrenalinem v krvi, s odstraněným mužstvím. A tím to nekončí. Život Jeanette se v určité fázi střetne s druhou hlavní postavou knihy, kterou je psychoterapeutka Sofia Zetterlundová.

Sofia se specializuje na traumatizované děti. Přichází do styku nejen s nimi, ale i s jejich trýzniteli, například pedofily. Jelikož některé stopy vedly k podezřelému z pedofilie – panu Lundströmovi (na kterého psychologický posudek psala právě Sofie) a nyní se dalším na seznamu mrtvých chlapců objevil přímo pacient Sofie – Samuel Bai (bývalý dětský voják), Jeanette se ji rozhodne kontaktovat.

Chvíli sledujeme děj z pohledu Jeanette, poté z perspektivy Sofie. Zavádí nás na různá místa, v různých časech. Pro mě bylo z počátku problematické udržet si přehled, kdo je kdo, kde se nacházíme. Vystupuje zde poměrně velké množství osob i míst a k tomu jejich švédské názvy, naší řeči tak cizí, k zmatenosti jen přispívají. Styl autorů, minimálně v českém překladu, je dost krkolomný. Dá se na něj však zvyknout.

Kniha není „jen pro silné povahy“. Ti, kdo rádi čtou tento žánr, jsou na krutosti tak nějak zvyklí. Pravdou je, že, nejspíš snahou šokovat, se v tomto díle objevuje zvrácených věcí na rozsah 326 stran skutečně mnoho. Od zneužívání dětí v minulosti přes traumata a rozpolcené osobnosti v budoucnosti až po kruté násilí odehrávající se v současnosti.

...potil se a chtěl, abychom se objímali, i když tam bylo takové vedro a on pořád přiléval vodu na kamna. Viděla jsem pytlík mezi jeho nohama, když se naklonil dopředu a vyléval vodu z vědra, a chtělo se mi do něj strčit, aby spadl na ty rozžhavené kameny. Kameny, které nikdy nevychládaly. Rozpaloval je každou středu, ale to horko nikdy neproniklo až ke kostem. Jen jsem tam mlčky seděla, potichu jako myška, a celou dobu jsem věděla, že se na mě dívá. V očích se mu objevil ten výraz a začal ztěžka oddechovat, a já jsem pak mohla jít konečně do sprchy a vydrhnout se po té hře dočista. Přestože jsem věděla, že nikdy čistá nebudu.

Dílo je pro mne výjimečné v psychologických popisech. Pasáže, kde Sofia promlouvá s narušenou Victorií Bergmanovou (její hlavní pacientkou), ale i prožitky samotné Sofie a Jeanette, jejíž osobní život se ocitne v troskách, jsou dobře zvládnuté. Konec prvního dílu je tak otevřený, že kdo se dostal až na toto místo, bude chtít číst druhý díl. Velmi také oceňuji mnou naprosto nečekaný zvrat, který knihu v hodnocení posouvá o hodně nahoru. I přes stylistické nedokonalosti mohu knihu doporučit. Noční poslouchání nahrávek z Viktoriina života už mi začíná chybět…

Vraní dívka je prvním dílem trilogie dvou švédských autorů (JERKER ERIKSSON *1974 & HAKAN AXLANDER SUNDQUIST *1965), píšících pod pseudonymem ERIK AXL SUND. Knihu u nás po celosvětovém úspěchu letos vydala Euromedia Group, k. s. – Knižní klub v edici Světový bestseller. Mé hodnocení – 84 %.

 

Autor: Tereza Špetlíková | sobota 21.6.2014 10:46 | karma článku: 8,27 | přečteno: 521x
  • Další články autora

Tereza Špetlíková

Chladnokrevně

Tentokrát možná ne tak překvapivé v závěru, ale zato emočně náročné, a to i v průběhu. Všichni víme, jak to může dopadnout, když se dívka zaplete se špatným hochem (někdy i opačně), ale až tak fatálně to končí snad jen málokdy...

24.2.2019 v 9:50 | Karma: 10,15 | Přečteno: 372x | Diskuse| Poezie a próza

Tereza Špetlíková

Robert Bryndza: Do posledního dechu (recenze)

Profesní i osobní život Eriky Fosterové pokračují a v tomto díle (v pořadí již čtvrtém) v obou dochází k dramatickým změnám, které jsme ale všichni tak trochu čekali.

21.1.2019 v 19:06 | Karma: 7,44 | Přečteno: 293x | Diskuse| Poezie a próza

Tereza Špetlíková

Kde domov můj: Příběh hymny

Známe ji všichni. Od vzniku Československa, které mělo nedávno krásné, kulaté výročí „narození“, je naší oficiální slavnostní skladbou, i když jako píseň existuje již od prosince 1834. Teprve před několika dny ale vyšla hymně...

9.11.2018 v 16:33 | Karma: 10,05 | Přečteno: 335x | Diskuse| Poezie a próza

Tereza Špetlíková

I TY můžeš být policistou!

Tramtadadááá!... Na vědomost se dává, že po hasičích k nám dorazili policajti! A ti se nás drží už hezky dlouho. Naštěstí i o nich vymyslelaZuzana Pospíšilová originální, kratičké pohádky ideální třeba jako čtení do postýlek.

7.11.2018 v 8:18 | Karma: 9,61 | Přečteno: 298x | Diskuse| Poezie a próza

Tereza Špetlíková

Padělatel Adolfo Kaminsky

Když budu hodinu spát, třicet lidí zemře... Životní příběh pravých hrdinů zůstává často utajen. Oni sami nemají potřebu ho vyprávět. Naštěstí existují zvídavé dcery.

12.10.2018 v 8:11 | Karma: 12,90 | Přečteno: 386x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno  17:40

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil premiér

23. dubna 2024  16:56,  aktualizováno  17:29

Britská vláda uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, uvedl v úterý britský premiér Rishi Sunak...

Herečky ze Zlaté labutě vydražily rekvizity ze seriálu pro děti z dětských domovů

23. dubna 2024

Seriál Zlatá labuť se blíží do finále, a proto TV Nova uspořádala v sobotu charitativní akci v Art...

Hrozí nový Černobyl. Centrum Střední Asie mohou zamořit radioaktivní kaly

23. dubna 2024  16:52

Nestabilní odkaliště vzniklá v Kyrgyzstánu po těžbě uranové rudy v dobách Sovětského svazu hrozí...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 172
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 447x
Milovnice všech dobrých příběhů, beachvolleyballu, koček a klavíru!

 

Seznam rubrik