Recenze audioknihy: Už je tady zas

Uvedené humoristické dílo z pera Timura Vermese si právem získalo pozornost (nejen) čtenářů po celém světě, zejména pak v Německu. Příběh pojednává o velmi dobře mediálně prodejné značce Adolf Hitler.

Příběh pojednává o velmi dobře mediálně prodejné značce Adolf Hitler, ale je potřeba říci, že Vermesův počin si pozornost skutečně zaslouží. Autorovi se povedlo velmi citlivě spojit vůdce se zábavou, nikoli však s výsměchem. Celým obsahem balancuje na tenké lince únosnosti. Velkým přínosem je pak skutečný, zpola skrytý záměr knihy: zamyšlení se nad aktuálními otázkami Německa či nad stavem věcí, jež by bylo možné (opět) poměrně snadno ovlivnit...

Už je tady zas, název (audio)knihy, v podstatě sumíruje obsah příběhu, ač podnět je v názvu skrytý. Jednoho dne se na volném plácku kdesi v Berlíně probudí hlasem Miroslava Táborského sám velký Adolf Hitler. Zjišťuje, že kromě trochu ušpiněné a pomačkané uniformy je úplně v pořádku. Ale něco tu nesedí. Berlín není rozbombardovaný, z okolních budov se nevalí černý dým, zpovzdálí nejsou slyšet výbuchy... Nedlouho poté odhalí, že se píše rok 2011, on nezemřel v bunkru, ale je sám, všichni jeho věrní jsou dávno pryč, mládež ho nejenže nezdraví vhodným pozdravem, ale ani ho nepoznává, stejně tak starší soukmenovci, všude kolem je mnoho přistěhovalců a zemi vládne jakási „rozteklá“ žena. Ale nezbývá mu, než se s novou situací vypořádat. Zvládne to i tentokrát? Ovládne znovu Německo a posléze svět?

Tento příběh je skutečně originální. Mnohé z vás, stejně jako mě, asi napadne, že téma Hitler vůbec není směšné. A máte pravdu. Autor se také nesnaží o s ním související legraci v primitivním slova smyslu. Naopak to pojal velice chytře. V příběhu sice vystupuje Adolf Hitler, jenž nedlouho po svém probuzení začne pracovat v televizi v komediálním pořadu a má být jakože vtipný, ale on sám se o to vůbec nesnaží. Je prostě jen sám sebou a snaží se žít v nové době a prosazovat stejné myšlenky, jako tenkrát. Ani většině lidí jeho osobité a charismatické vystupování před televizními kamerami nepřipadá k smíchu. Přesto má obrovský mediální úspěch. Je to stejné jako kdysi - svým řečnickým talentem je schopný uchvátit davy, svým silným přesvědčením fascinuje.

Zasmějete se u jeho snah adaptovat se v moderním světě: jeho poznávání televize a všech kanálů, které vysílají hlavně pořady o vaření, seznamování se s „Interletem“, chytrým telefonem, vytváření vlastní emailové adresy, obhajobě jeho skutečného jména, přemítání nad dotazem jednoho z obdivovatelů, který ze psů je vlastně nejvíc Němec apod., ale i u jeho rozhovorů se současnými členy nejbližší politické strany bývalé NSDAP nebo s lidmi od televize.

Mnohokrát se naopak zamyslíte nad tím, co platilo kdysi a platí stále (na lidi), jak je lze ovlivňovat, jak snadné je získat slávu a statisíce obdivovatelů v podstatě ze dne na den (a stejně tak rychle je ztratit), jak paradoxní může být dnešní zábavní průmysl, jakou moc mají moderní technologie včetně YouTube (zejména na mladou generaci), koho jsou lidé ochotni obdivovat a proč... Je asi zřejmé, že dílo si neklade za cíl jen pobavit, ale také přivést čtenáře, resp. posluchače, k zamyšlení. A to se mu velmi dobře daří!

Audiokniha Už je tady zas je „udělaná po staru“. Primárním určením bylo zpřístupnění jejího obsahu neslyšícím (vyšla v edici Načteno u vydavatelství Tympanum). Oproti současným audioknihám je tedy prosta hudebních doprovodů, znělek a podobných dokrášlovadel. Jedná se o jednohlasně čtený text, interpret skvěle intonuje a věrně napodobuje nejen vůdcův charismatický projev, ale obdivuhodně zvládá i něžnější ženské role. Kvalita zvuku je dostatečná a musím říci, že právě díky absenci zmiňovaných moderních výdobytků se příběh poslouchá tak nějak snáze, nerušeně. Pana Táborského považuji za jednoho z našich vůbec nejlepších herců, a i díky němu mohu audioknihu určitě jen doporučit.

Na závěr bych ráda potenciální čtenáře či posluchače upozornila také na filmové zpracování, jež jsem naznačila oním „nejen“ v úvodu.  Snímek Už je tady zas, v německém originále Er ist wieder da, v hlavní roli s hercem Oliverem Masucci, se rovněž těší zájmu a oblíbenosti diváků; do kin byl uveden v roce 2015.

85 %

Autor: Tereza Špetlíková | neděle 5.6.2016 21:18 | karma článku: 14,73 | přečteno: 204x
  • Další články autora

Tereza Špetlíková

Chladnokrevně

Tentokrát možná ne tak překvapivé v závěru, ale zato emočně náročné, a to i v průběhu. Všichni víme, jak to může dopadnout, když se dívka zaplete se špatným hochem (někdy i opačně), ale až tak fatálně to končí snad jen málokdy...

24.2.2019 v 9:50 | Karma: 10,15 | Přečteno: 372x | Diskuse| Poezie a próza

Tereza Špetlíková

Robert Bryndza: Do posledního dechu (recenze)

Profesní i osobní život Eriky Fosterové pokračují a v tomto díle (v pořadí již čtvrtém) v obou dochází k dramatickým změnám, které jsme ale všichni tak trochu čekali.

21.1.2019 v 19:06 | Karma: 7,44 | Přečteno: 293x | Diskuse| Poezie a próza

Tereza Špetlíková

Kde domov můj: Příběh hymny

Známe ji všichni. Od vzniku Československa, které mělo nedávno krásné, kulaté výročí „narození“, je naší oficiální slavnostní skladbou, i když jako píseň existuje již od prosince 1834. Teprve před několika dny ale vyšla hymně...

9.11.2018 v 16:33 | Karma: 10,05 | Přečteno: 335x | Diskuse| Poezie a próza

Tereza Špetlíková

I TY můžeš být policistou!

Tramtadadááá!... Na vědomost se dává, že po hasičích k nám dorazili policajti! A ti se nás drží už hezky dlouho. Naštěstí i o nich vymyslelaZuzana Pospíšilová originální, kratičké pohádky ideální třeba jako čtení do postýlek.

7.11.2018 v 8:18 | Karma: 9,61 | Přečteno: 299x | Diskuse| Poezie a próza

Tereza Špetlíková

Padělatel Adolfo Kaminsky

Když budu hodinu spát, třicet lidí zemře... Životní příběh pravých hrdinů zůstává často utajen. Oni sami nemají potřebu ho vyprávět. Naštěstí existují zvídavé dcery.

12.10.2018 v 8:11 | Karma: 12,90 | Přečteno: 386x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Mexičtí narkos už nepašují peníze, platí si šmouly. Je to legální a bez rizika

5. května 2024

Premium Vsaďte se, že nevíte, jak mexičtí narkos pašují peníze z Ameriky. Jistě, viděli jste v seriálech na...

Nová vlna podvodů. Vyluxovaným účtem to nekončí, přeprodávají se osobní data

5. května 2024

Premium Kyberzločinu dlouhodobě přibývá, v Česku se s končící lhůtou pro daňová přiznání podvodníci...

Životní prostředí v Československu patřilo k nejhorším na světě, líčí vědec

5. května 2024

Premium V roce 1989 se stal vůbec prvním ministrem životního prostředí. Profesor Bedřich Moldan patří mezi...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

  • Počet článků 172
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 447x
Milovnice všech dobrých příběhů, beachvolleyballu, koček a klavíru!

 

Seznam rubrik