Vlčice ve studené válce

Extrémní podmínky nehostinné Aljašky skýtají domov několika odolným druhům zvířat (nejčastěji šelmám) a jen nízkému množství lidí. 

Jedná se o zemi s nejnižší hustotou obyvatel v Americe (přibližně pouhého 0,5 člověka na km2). Snad jen blázen by se rozhodl žít sám v těch nejodlehlejších částech světa, kde nejsou naprosto žádné známky lidské civilizace, zato však  takové řeky, jezera a hory, které se lidstvo ještě ani neobtěžovalo pojmenovat. Ten blázen se ale našel, a ne nadarmo získal přezdívku Grizzly Adams.

Nina, zpočátku plná naivních nadějí a pak hořce plačící, se nakonec rozhodne nespáchat sebevraždu. V rukou silného, chladnokrevného muže, který ji drží jako divoké zvíře a stále si recituje tu ohavnou báseň, ale nehodlá zůstat natrvalo. Pomáhají jí slova její nové sestry. Učí se, sílí - fyzicky i duševně - a připravuje se na boj nejen se svým věznitelem, ale také s divou zvěří a obrovskou, strašlivou zimou. Ví, že má jen jeden jediný pokus. Pokud to nezvládne, nezemře jen ona sama. Jakmile se tedy naskytne jakákoli, byť nedokonalá příležitost, musí to, prostě musí, risknout a překonat velkou vzdálenost, zimě a pronásledovatelům navzdory. Dokáže to, nebo přijde o další svou část či celek?

La Loba neboli vlčice je v příběhu Alana Russella přítomna hned několikrát. Je symbolem osobní síly a bojovnosti, bez ohledu na vlastní ztráty. Je synonymem touhy po svobodě, a to nikoli jen po té vlastní. V anglickém originálu se kniha jmenuje A Cold War neboli Studená válka. Ta se zde rovněž odehrává, a to nejen doslova – roli v příběhu hrají i pozůstatky po té skutečné, jež v zmrzlé krajině Aljašky zůstaly doposud (například v podobě protiatomových krytů). La Loba není jen příběhem o únosu mladé ženy, jejích strastích a pokusu o návrat z pekla. Přináší také mnohé informace o Aljašce, pro nás exotické a ledové zemi, jejích obyvatelích a přírodě. Jak kniha, na níž autor pracoval přes 20 let, působí na čtenáře?

Surový, ale velmi silný příběh o nucené izolovanosti, držení v zajetí a znásilňování se obzvlášť ženě nečte snadno. Emoce lze těžko ovládat, a tak jsem po celou dobu, kdy jsem byla spolu s Ninou zavřená tam někde v divočině, byla trochu nesvá a sklíčená. Ačkoliv Nina alespoň zpočátku důvěřovala moci peněz a snad trochu i státnímu aparátu a věřila, že se z toho nakonec dostane „suchou nohou“, já, sledujíc i jejího snoubence a policii, jsem si tím už tak jistá nebyla. Ukázalo se ale, že Nina, ve volném čase maratonská běžkyně, má obrovskou vůli a je schopna potlačovat bolest. Navíc to, co se naučí, je následně schopná používat ve svém životě, a zachránit tak další trpící. Z psychodramatu je tak nakonec ještě i inspirativní záležitost.

Já, jako milovník zimy a sněhu (tedy hlavně v teple za oknem, že), jsem si prostředí a popisů, jak v něm přežít, užila. Rovněž mě hodně bavily faktické informace o zde žijící zvěři (vlcích, medvědech, polární lišce, losech a drobných hlodavcích). Psychologická rovina příběhu byla náročná, ale skvělá a plně uvěřitelná. Ninina závěrečná dedukce a chytrost byla překvapivá. Postava místního zástupce zákona, sewardského seržanta Hamiltona, sympatická a Greg Martin coby manžel předchozí pohřešované ženy, jež zmizela ve stejný čas a pravděpodobně i díky stejnému únosci, se ukázal tajemný jako hrad v Karpatech.

Suma sumárum, je to skvělá kniha s posláním, kterou byste si, pokud máte rádi zimu, psychothrillery a dobré konce, neměli nechat ujít. Je to zase trochu jiný vítr než ten, který vane z evropského severu.

95 %

Autor: Tereza Špetlíková | středa 21.9.2016 0:00 | karma článku: 10,13 | přečteno: 256x
  • Další články autora

Tereza Špetlíková

Chladnokrevně

Tentokrát možná ne tak překvapivé v závěru, ale zato emočně náročné, a to i v průběhu. Všichni víme, jak to může dopadnout, když se dívka zaplete se špatným hochem (někdy i opačně), ale až tak fatálně to končí snad jen málokdy...

24.2.2019 v 9:50 | Karma: 10,15 | Přečteno: 372x | Diskuse| Poezie a próza

Tereza Špetlíková

Robert Bryndza: Do posledního dechu (recenze)

Profesní i osobní život Eriky Fosterové pokračují a v tomto díle (v pořadí již čtvrtém) v obou dochází k dramatickým změnám, které jsme ale všichni tak trochu čekali.

21.1.2019 v 19:06 | Karma: 7,44 | Přečteno: 293x | Diskuse| Poezie a próza

Tereza Špetlíková

Kde domov můj: Příběh hymny

Známe ji všichni. Od vzniku Československa, které mělo nedávno krásné, kulaté výročí „narození“, je naší oficiální slavnostní skladbou, i když jako píseň existuje již od prosince 1834. Teprve před několika dny ale vyšla hymně...

9.11.2018 v 16:33 | Karma: 10,05 | Přečteno: 335x | Diskuse| Poezie a próza

Tereza Špetlíková

I TY můžeš být policistou!

Tramtadadááá!... Na vědomost se dává, že po hasičích k nám dorazili policajti! A ti se nás drží už hezky dlouho. Naštěstí i o nich vymyslelaZuzana Pospíšilová originální, kratičké pohádky ideální třeba jako čtení do postýlek.

7.11.2018 v 8:18 | Karma: 9,61 | Přečteno: 298x | Diskuse| Poezie a próza

Tereza Špetlíková

Padělatel Adolfo Kaminsky

Když budu hodinu spát, třicet lidí zemře... Životní příběh pravých hrdinů zůstává často utajen. Oni sami nemají potřebu ho vyprávět. Naštěstí existují zvídavé dcery.

12.10.2018 v 8:11 | Karma: 12,90 | Přečteno: 386x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Byla tam snaha mě zpochybnit, řekla Hynková Vrbová u soudu s Cimickým

23. dubna 2024  11:02,  aktualizováno  16:18

Je důležité, aby se na oběti sexuálního násilí nahlíželo jako na ty, kterým se má věřit, ne je...

Na sídlišti v Písku někdo zastřelil ročního psa, majitel se teď bojí o děti

23. dubna 2024  16:15

Neznámý člověk za bílého dne střelil vzduchovkou mladou fenku na zahradě na píseckém sídlišti...

Munice, která spustila evakuaci ve Skvrňanské ulici v Plzni, byla nefunkční

21. dubna 2024  20:30,  aktualizováno  23.4 16:14

Policie kvůli nálezu munice ve Skvrňanské ulici v Plzni evakuovala v neděli okolní byty i okolí. V...

Policie pátrá po dezinformátorovi Zítkovi. Nedorazil k soudu

23. dubna 2024  15:54

Policie pátrá po dezinformátorovi Pavlu Zítkovi. O pátrání informovala na svém webu v úterý...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 172
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 447x
Milovnice všech dobrých příběhů, beachvolleyballu, koček a klavíru!

 

Seznam rubrik