Modré stíny Michala Sýkory

13. 01. 2017 9:09:00
Není tomu dlouho, co vydavatelství audioknih OneHotBook vydalo jednu z úspěšných detektivek Michala Sýkory, v pořadí druhou knihu prozatím třídílné série s názvem Detektivové od Nejsvětější trojice.

Onou „dvojkou“ s názvem Modré stíny nás autor zavádí na univerzitní půdu reálné vysoké školy v Olomouci, seznamuje nás s praktikami vychytralých jedinců, kteří si za pomoci politických přátel a korupce dokáží hojně a navíc v podstatě beztrestně přihřívat svou polívčičku, a předvádí nám svůj um v psaní nejen detektivní zápletky, ale také ve skvělých popisech archetypů (např. ukrajinská uklízečka) nebo důmyslných slovních obratech (okna budovy kolejí šachovnicově svítila...).

Audioknihu od českého autora jsem poslouchala po dlouhé době. A detektivku od českého autora jsem poslouchala (i četla) snad poprvé. Doposud jsem se jim spíš vyhýbala, a možná to byla škoda. Jelikož, jak jsem pochopila, žádný překlad není ve výsledku takový, jaká může být originální česká próza, pokud jde o obraty, dialogy a hlavně nám známé prostředí a objekty zájmu. Když čteme o sběru hroznů v krásné Francii (jako třeba já teď v Kritikovi od Maye :)), přece jen si to asi nedovedeme představit (a ve výsledku ani procítit) tak, jako si umíme prožít prostředí českého města a univerzity (zvlášť pokud jsme sami studovali), rozhovory a v neposlední řadě humor postav, se kterými se sami v různých alternacích denně setkáváme.

Modrým stínům (2013) v sérii knih předcházel Případ pro exorcistu (2012). Obě zmíněné knižní předlohy již byly Českou televizí zfilmovány a na obrazovkách jste je mohli vidět začátkem loňského roku. Jak to tak už bývá, (audio)kniha je opět o mnoho lepší než film (hapruje hlavně spád a kamera), ale přesto je příjemné se na něj/na ně po poslechu audioknihy znovu podívat. Co se týče audioknihy a jejího zpracování, zde se toho dá vytknout jen málo. Příběh střídavě vypráví hlavní ženská role komisařka Výrová alias „Velká sova“ (hlasem Simony Postlerové) a dle svého názoru nedoceněný kapitán Baran (Petr Kubes). Jelikož se režie ujal zkušený Michal Bureš, přednes při změně protagonistů nepůsobí násilně a příjemně plyne kupředu za vhodné hlasové akcelerace ve vypjatých scénách. Kniha je rovněž opět umně doplněna i o hudební doprovod v podobě úvodních a závěrečných znělek jednotlivých kapitol, tentokrát na mě ale nijak výrazný dojem neudělala.

Modré stíny jsou k audioknižnímu zpracování vhodné. Trochu mě na začátku překvapily kapitoly, které bych spíš typově zařadila do románu, a vlastně doteď nevím, proč je autor k příběhu v této podobě připojil, ale jinak mě jeho detektivka skutečně velmi mile překvapila. Michal Sýkora, sám studující a posléze pracující na univerzitě Palackého, prokázal očividnou znalost univerzitního prostředí, kantorů a všech dalších postav, jež se skrývají v pozadí zejména ekonomických odděleních školy, vyprávění okořenil o reálie města Olomouce a Olomouckého kraje (včetně rozmarů jeho počasí), vymyslel pěknou zápletku, jejíž rozřešení se vskutku dočkáte až v úplném závěru, pěkně rozehrál osobní příběhy hned několika postav nejen z vyšetřovacího týmu a taktéž ukázal, že ani politika a právo mu nejsou zcela cizí. Trochu mě „naštval“ ne zcela uzavřeným epilogem, ale to nejspíš proto, že chystal pokračování děje. Každopádně mohu říct, že jsem si poslech skutečně užila, a doufám, že vydavatelství „doplní“ nabídku o předchozí a následující díl série (třetí a prozatím poslední část se jmenuje Ještě není konec - 2016). A pokud ne, tu „trojku“ si určitě přečtu a těším se také na Sýkorovu povídku Percy Thrillington v Praze Noir.

90 %

Autor: Tereza Špetlíková | pátek 13.1.2017 9:09 | karma článku: 7.99 | přečteno: 183x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Poezie a próza

Alena Bures

Recenze - Martina Boučková: Šílená babička

Rodiče si nevybereš. Ale to koneckonců ani děti. A mít mírně šílenou matku je někdy k vlastnímu zešílení, ale někdy....

28.3.2024 v 17:24 | Karma článku: 7.36 | Přečteno: 105 | Diskuse

Miroslav Pavlíček

O fotbalových legendách, paní Štěpánkové a pomíjivosti

Kdybych se narodil před sto lety... No, abych řekl pravdu, někdy mám pocit, že se tak opravdu stalo.

27.3.2024 v 12:58 | Karma článku: 14.75 | Přečteno: 199 | Diskuse

Iva Marková

Ženy

....................................................................................................

26.3.2024 v 22:53 | Karma článku: 9.53 | Přečteno: 198 | Diskuse

Marek Ryšánek

Způsobem bytí byl roven Bohu - Květná neděle.

Lidské dějiny jsou plné příkladů nejrůznějších vládců a vůdců. Ti ovládáni ctižádostí rozpoutávali války, štvali lidi proti sobě. Mysleli, že jim to přinese štěstí, věčnou slávu. Zůstali po nich statisíce, miliony mrtvých.

26.3.2024 v 20:23 | Karma článku: 4.98 | Přečteno: 131 | Diskuse

Jana Péťová

Fluktuace každodennosti

Fluktuace každodennosti - Proměnlivost. Nepředvídatelnost. Dynamika. Rozmanitost. Odlesky radosti překvapení a lásky. Nástrahy a výzvy.

26.3.2024 v 11:08 | Karma článku: 11.10 | Přečteno: 192 | Diskuse
Počet článků 172 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 446

Milovnice všech dobrých příběhů, beachvolleyballu, koček a klavíru!

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...