Cech objevitelů: polo-komiksová kniha Kevina Costnera

„Osobního strážce“ Kevina Costnera, celosvětově uznávaného filmaře, producenta, režiséra, herce, ale také vizionáře či vypravěče určitě všichni dobře známe. Nyní máme možnost poznat ho i jako spoluautora velmi originální knihy. 

Tento vskutku velmi nadaný, ale přitom stále pokorný muž, alespoň jak ho vidí  autor knihy Cech objevitelů Jon Baird, nepřestává všechny překvapovat univerzalitou svého talentu, laskavostí i chladnou hlavou. Ráda bych vám dnes sdělila své dojmy z jejich tak... výjimečné knihy. Výjimečné v mnoha ohledech. Předmluva překladatele, autora, prolog, celkem pět hlavních knih příběhu, které se odehrávají v předvečer a v průběhu první světové války (v podstatě jde ale příběh zcela mimo její dění), a poděkování vám zprostředkuje vskutku nevšední literární zážitek, na to bych si vsadila!

Výjimečnost č. 1: Ilustrace - Rick Ross

Jak napovídá nadpis, první velkou zvláštností této knihy je, že odhadem zhruba z poloviny je tvořena komiksovými okénky (a pozor, se spoustou textu). Kromě nich kniha obsahuje mnoho dalších ilustrací u jednotlivých částí příběhu a kapitol i několik plnobarevných kreseb navíc. Vlastně každý jeden list knihy má starodávný punc jakoby zažloutlé stránky, což k příběhu úžasně ladí.

Výjimečnost č. 2: Délka - 769! stran

Možná vás napadne: „Ha, vždyť je tam přeci půlka obrázků...“ To ale nic nemění na tom, že kniha je skutečně veeeelmi dlouháááá a hledání bájné Shambhaly vás zabaví na mnoho večerů.

Výjimečnost č. 3: Námět – Klukovské dobrodružství

Tak, a o čem to tedy je? Dovolila jsem si použít termín „klukovské“ z toho důvodu, že mě v průběhu čtení knihy mockrát napadlo, že toto je kniha, která MUSÍ zaujmout každého náctiletého chlapce i muže s duší malého kluka, jak se říká (a to jsou přeci všichni). V té knize je totiž všechno, co byste mohli od příběhu chtít (včetně milostných scén a jedné dojemné chvilky na konci!).

Většina takzvaných objevitelů byli ve skutečnosti jen lháři, jevištní hrdinové, romantická „nemakačenka“, jak nám v knize osvětluje autor (no řekněte, není náhoda, že většina oněch objevitelů byla ze Španělska a Portugalska?). Začátkem minulého století už na mapě nezbývalo mnoho prázdných míst, které by člověk neprobádal, nepojmenoval a neosadil. Tedy alespoň tak se to jevilo většině společnosti. Ne však těm, kteří patřili/patří do tajemného společenství Cechu objevitelů, jehož stoupenci se nacházejí všude po světě, ale nalezli byste je jen tehdy, pakliže byste věděli, jak je hledat.

Naši hrdinové po celou dobu v knize pátrají po skrytém městě, kterému buddhisté říkají Shambhala...:

Toto mytické město znázorňuje symbol ležaté osmičky (matematický značené nekonečno), ale při důkladnějším vykreslení znázorňuje hada požírajícího si vlastní ocas. V 70. letech předminulého století byl symbol údajně viděn na několika místech (v poušti Kalahari, promítal se na mraky nad Tibetskou náhorní plošinou a zářil na hladině severního moře), ale zprávy a veškeré písemnosti, jež se o ní zmiňují, mizí a jsou ničeny i organizovaně.

Hlavním hrdinou příběhu je major John Ogden, který je ztvárněn jako dost nerudný a neurvalý, věčně se mračící muž. Je málomluvný, ale očividně velmi inteligentní. Budí respekt u všech (včetně čtenářů). On a jeho dragouni, kteří dezertovali z královské armády, jsou známí široko daleko jako neporazitelní a krvelační, což je v podstatě pravda. Právě kvůli majorovu bratru Arthurovi, jenž si v roce 1912 „hrál“ na objevitele a který kvůli tomu, co našel, vážně onemocněl, se major spolu se svou malou armádou vydává hledat „fata morgánu“, aby se ho pokusil zachránit.

Výjimečnost č. 4: Způsob vyprávění – Ty, čtenáři...

Styl je nevšední, ale čtivý. Autoři často začnou vyprávět novou situaci bez předchozího popisu, což udržuje pozornost i napětí. Také mě překvapilo, jak akční a napínavý může být komiks! Spíš než psychologie postav a jejich přemítání je příběh psán z pozice vypravěče (až na komiksová okna). Některé scény jsou v popisu velmi brutální, většinou se jich účastní obrovitý bývalý hraničář Tom Mulcairn, jeden z členů majorovy party.

Výjimečnost č. 5: Místa a dopravní prostředkyVšude a vším

Jelikož je kniha velmi obsažná, příběh (podotýkám, že se jedná o první díl) nás zavádí do mnoha různých zemí a míst (Indie, Amerika, severní pól aj.). Během „honby za pokladem“ naši hrdinové použijí snad všechny dopravní prostředky od koní po Metternich (ano, vzducholoď). Nemluvě o množství použitých jazyků, které se, někdy i bez překladu, v knize objevují...

Výjimečnost č. 6: Hrdinové – Tak rozdílní

„Parta“, která se v knize sešla, je vskutku velmi rozličná. Od chlápka s turbanem a orientálním ošacením přes odrzlého, všemi tolerovaného kluka Rentona či odvážného mladíka, původně posla desátníka Jamesa Buchana, který to možná hraje na obě strany, záhadného pana Sloana a ještě záhadnějšího malého chlapce Bertrama, který má hlavu zazátkovanou jak láhev vína, až po nevítanou, ale vyvolenou bývalou herečku/poběhlici lačnící po dobrodružství, slečnu Harrowovou. Vedle všech vyjmenovaných spolucestujících majora Ogdena se v knize najdou i tací, co se rozpadají (tedy jejich tělesná schránka), nebo jiní, jejichž tělo trvale roste, takže se po jejich břiše už běžně procházejí návštěvníci a z poloviny je obestírá moře...

Je asi jasné, že tento příběh skýtá velký potenciál, který se autorům daří plnit. Příběh je napínavý, akční a vzrušující. Jejich vyprávění je navíc i velmi poučné. Zaujala mě část, kde se slečna Harrowová střetla s bývalými známými z řad aristokracie, jejichž neschopnost a neochota jakkoliv zasáhnout do válečného dění byla velmi expresivně vykreslena. Aristokratická třída si chtěla za všech okolností zachovat své pohodlí (uprchli před válkou do Ameriky), tituly, pokud možno i peníze, ale hlavně tvář. V situaci, kdy jim házeli hořící chobotnice na balkon, prostě odešli dovnitř a bez komentáře sledovali toto představení jako „bizarní, ale vcelku neškodný vrtoch počasí“ (ony hořící chobotnice jim létaly do oken). No není to úžasné?

Ale dost už. Prozradila jsem toho myslím ažaž.

95 %

 

Autor: Tereza Špetlíková | pátek 13.1.2017 10:14 | karma článku: 11,04 | přečteno: 187x
  • Další články autora

Tereza Špetlíková

Chladnokrevně

Tentokrát možná ne tak překvapivé v závěru, ale zato emočně náročné, a to i v průběhu. Všichni víme, jak to může dopadnout, když se dívka zaplete se špatným hochem (někdy i opačně), ale až tak fatálně to končí snad jen málokdy...

24.2.2019 v 9:50 | Karma: 10,15 | Přečteno: 372x | Diskuse| Poezie a próza

Tereza Špetlíková

Robert Bryndza: Do posledního dechu (recenze)

Profesní i osobní život Eriky Fosterové pokračují a v tomto díle (v pořadí již čtvrtém) v obou dochází k dramatickým změnám, které jsme ale všichni tak trochu čekali.

21.1.2019 v 19:06 | Karma: 7,44 | Přečteno: 293x | Diskuse| Poezie a próza

Tereza Špetlíková

Kde domov můj: Příběh hymny

Známe ji všichni. Od vzniku Československa, které mělo nedávno krásné, kulaté výročí „narození“, je naší oficiální slavnostní skladbou, i když jako píseň existuje již od prosince 1834. Teprve před několika dny ale vyšla hymně...

9.11.2018 v 16:33 | Karma: 10,05 | Přečteno: 335x | Diskuse| Poezie a próza

Tereza Špetlíková

I TY můžeš být policistou!

Tramtadadááá!... Na vědomost se dává, že po hasičích k nám dorazili policajti! A ti se nás drží už hezky dlouho. Naštěstí i o nich vymyslelaZuzana Pospíšilová originální, kratičké pohádky ideální třeba jako čtení do postýlek.

7.11.2018 v 8:18 | Karma: 9,61 | Přečteno: 299x | Diskuse| Poezie a próza

Tereza Špetlíková

Padělatel Adolfo Kaminsky

Když budu hodinu spát, třicet lidí zemře... Životní příběh pravých hrdinů zůstává často utajen. Oni sami nemají potřebu ho vyprávět. Naštěstí existují zvídavé dcery.

12.10.2018 v 8:11 | Karma: 12,90 | Přečteno: 386x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Arizonští poslanci schválili zrušení 160 let starého zákona zakazující potraty

25. dubna 2024  6:54

Zákonodárci ve Sněmovně reprezentantů v americkém státě Arizona ve čtvrtek schválili zrušení zákona...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 172
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 447x
Milovnice všech dobrých příběhů, beachvolleyballu, koček a klavíru!

 

Seznam rubrik