Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Proč infuzovat? No přece kvůli chuti!

16. 03. 2017 11:46:46
Není to ono... stále tomu něco chybí. Čím bych to tak ještě mohla dochutit? Co budeme večer zase vařit? Nevíš? Já také ne. Zdá se mi, že všechno chutná stále tak nějak stejně... Měla bych spíš chuť na něco...zvláštního...

... něco neobvyklého, neznámého, exotického, ale zároveň intenzivního.

Tak ti nevím, ale zdá se mi, že už nic nechutná tak jako dřív...

Co říkáte, poznáváte se alespoň v jednom z uvedených příkladů? Já osobně ve všech. Stále mám na něco chuť, a stále ne a ne ji uspokojit!

Určitě to je tím, že neumím moc dobře vařit (a ani mě to nebaví), ale jistě také smutnou realitou, že většina dnešních surovin je buď bez chuti, nebo naopak plná chuti chemické. Dobrá zpráva je, že existují celkem snadné fígle, jak tomu pomoci. A nejedná se o nějakou převratnou novinku, naopak je to spíše takříkajíc návrat ke kořenům (obrazně i doslova). K tomu, abychom získali tu pravou, výraznou anebo výjimečnou chuť, nám pomůže infuzování (standardní, „za studena“, spařování nebo filtrování).

Ptáte se, co to je? Nic složitějšího než to, co dělá většina z nás každé ráno nebo i vícekrát za den. Jedná se o přípravu výluhů z čajových lístků za účelem vzniku ranního šálku životabudiče (pouhý jeden z příkladů využití). Ale pozor, velmi důležitá je nejen jeho správná příprava (od teploty vody přes typ a množství lístků až po vhodnou nádobu), ale i informace, že bychom zdaleka neměli skončit jen u prostého zalití zakoupeného tzv. čaje. Dostupných možností a kombinací, které nám možná uspokojí chuťové pohárky, je bezpočet a kreativitě se meze neklamou!

Dobrým pomocníkem či inspirací vám, zejména v počátku, určitě bude kniha Infuzování, esence chutí a vůní – nový trend i kniha nakladatelství Metafora. Nenajdete v ní „pouze“ čaje a bylinné nálevy (ačkoliv i tato kapitola má co nabídnout, například informace o několika běžně dostupných bylinkách a jejich účincích na lidský organismus včetně jejich (ne)vhodných kombinací), ale také přesné postupy, jak si vyrobit domácí ochucené oleje, octy, bittery, limonády či omáčky, včetně jejich využití v konkrétních receptech. Tedy právě ony kapky, které dodají jídlu tu správnou chuť nebo do vašeho fádního stravování přinesou novou jiskru.

Než ale začnete, musíte se trochu připravit. Budete potřebovat nějaké nádobí z „nereaktivního“ materiálu (fuj, kovovou chuť přece nechcete), mušelín/gázu nebo různá jemňounká sítka, trychtýře a určitě také alespoň nějaké uzavíratelné sklenice (čiré i tmavé) v různých velikostech, na skladování hotových výrobků. Samozřejmostí jsou pak i štítky a popisky (abyste věděli, jak dlouho můžete své lektvary bez obav požívat).

A teď k samotným receptům. V knize jsou rozděleny do těchto kapitol:

  1. Čaje a bylinné nálevy
  2. Extrakty a bittery
  3. Shruby, switchely a kombuchy
  4. Nealko nápoje a ochucené vody
  5. Ochucené oleje
  6. Octy a octové omáčky
  7. Vývary
  8. Dezerty

Ke každému je tam tolik tipů, že se zabavíte vskutku na dlouho. Některé jsou snadné a navíc notoricky známé (jako třeba Výluh z čerstvé máty – kombinace vody, mátových listů a cukru/medu), ale s uvedením správné přípravy, jiné kombinují mnohé ingredience, z nichž pravděpodobně většinu ani nebudete mít doma (třeba Šafránový bitter - viz obr.).

Mě úplně uchvátily extrakty! Vanilkový, citrónový, mandlový... V receptu na ně je vždy alespoň půl šálku až šálek 40% vodky, ale jeho výroba je zdlouhavá a později užíváte vskutku jen trošičku, takže se určitě neopijete J. Skvělé jsou uvedené Erininy rady (které vám zabrání něco pokazit nebo vám rozšíří obzory), popřípadě rovnou avizované a alespoň na pohled velmi chutné recepty (kde se již počítá s použitím předem připravené domácí přísady).

Každodenní využití budou mít v naší domácnosti ochucené oleje. Salát jíme i vícekrát než 7x týdně. Samozřejmě, olivový, ale třeba i lanýžový olej máme a používáme, ale proč si ho doma nepřipravit chutněji, přírodněji a levněji? Do olivového přidat citron nebo do avokádového limetku, popřípadě vytvořit specifický se šalvějí a lesními houbami (recept na dušené houby s pancettou nechybí!). Rozhodně také využiji vývary neboli exotické polévky (syn skoro nic jiného nejí) a také mňam, v tomto případě vskutku netypické dezerty (Estragonová šlehačka na meloun, Nanuk z kokosového mléka s citonovou trávou nebo třeba Jasmínovým čajem ochucená smetana na panna cottu s mangovým pyré...)

Chtěla jsem hned něco vyzkoušet, a tak jsem vybrala poměrně jednoduchý Switchel, jelikož mě jednak pobavil jeho popisek (Punč dělníka na senoseči) a za druhé jsem právě na něj měla doma všechny potřebné ingredience. A jak to chutnalo? Samozřejmě svěže, sladko-kyselo-pálivě a prostě skvěle!

Aneb jak praví autorka Erin Coopeyová na zadní obálce své knihy:

„SKVĚLÉ RECEPTY ZAČÍNAJÍ INTENZIVNÍ CHUTÍ“

93 %

Autor: Tereza Špetlíková | čtvrtek 16.3.2017 11:46 | karma článku: 6.75 | přečteno: 317x

Další články blogera

Tereza Špetlíková

PAX 3/4: Dívka ze záhrobí & Neviditelný zloděj

Ozývá se tep času, vchází temnota, bortí se strop knihovny, protože její magická síla ochabuje, někde se tu skrývá černá čarodějnice a k tomu ten Myling...

26.4.2017 v 9:05 | Karma článku: 2.59 | Přečteno: 75 | Diskuse

Tereza Špetlíková

Štvanice lupiče a agentky FBI

Ona je zvláštní agenta FBI, on na desátém místě žebříčku nejhledanějších zločinců FBI. Byla to ona, komu se ho podařilo dopadnout, ale nyní je opět na svobodě. Co teď udělá? No přece se k němu přidá...

24.4.2017 v 10:52 | Karma článku: 4.37 | Přečteno: 231 | Diskuse

Tereza Špetlíková

Náboženská msta nebo řešení osobních problémů?

Další severská, tentokrát norská, detektivka s historickou, politickou a náboženskou rovinou, jež tvoří jádro „pudla“.

21.4.2017 v 9:39 | Karma článku: 5.06 | Přečteno: 300 | Diskuse

Tereza Špetlíková

Sirotčinec slečny Peregrinové 2: Podivné město

„Vidíš? Jsme někdy jindy.“ ... Po úspěšné filmové adaptaci prvního dílu trilogie o podivných dětech, kterou režíroval Tim Burton,...

21.4.2017 v 8:36 | Karma článku: 6.91 | Přečteno: 251 | Diskuse

Další články z rubriky Ona

Jitka Štanclová

Tak se koukej připravit, ať si to pořádně užijeme!

A já stála jako solný sloup, s rozepnutými kalhotami na půl žerdi a do odjezdu autobusu zbývalo necelých pět minut!

27.4.2017 v 14:19 | Karma článku: 15.84 | Přečteno: 521 | Diskuse

Irena Maura Aghová

Společnost: O singl životě a nešťastných vztazích

Když někdo jde do singl života, myslí si, že se vyhne problémům, které mají lidé v manželství. Mnoho mladých manželství se rozvádí s mnoha příčin, ale jedna z nich nejvážnější: nedostatek lásky, sounáležitosti a odpovědnosti.

26.4.2017 v 16:38 | Karma článku: 17.63 | Přečteno: 1007 | Diskuse

Veronika Horáčková

Týden 16: Miro Žbiro, Bystřice a pirohy

Na rodinný výlet do Bratislavy jsme měli jet už loni, ale tehdy babička dostala cestovní horečku, která skončila vodou na plicích. Tentokrát naše výprava proběhla v pořádku, pominu-li, že se babička málem zadusila kostkami ledu.

26.4.2017 v 15:56 | Karma článku: 7.57 | Přečteno: 164 | Diskuse

Zuzana Pšajtová

O rok starší? Hlavně ať je dárek!

Každý z nás má jednou ročně narozeniny. Ženy je ale od určitého věku slaví "opakovaně". To znamená, že pětadvacátiny mají (podle nich) už třeba po desáté. Bohužel po určité, ne moc dlouhé době, jim to díky vráskám nikdo nežere.

26.4.2017 v 12:30 | Karma článku: 12.59 | Přečteno: 508 | Diskuse

Petra Polsen

Jak to, že nejsem mrtvá?!

Spáchat malý dopravní přestupek nutně nemusí být jen špatné. Můžete se o sobě dovědět něco, co jste absolutně netušili. A při tom ušetřit dvě stovky. Nebo i víc...

26.4.2017 v 7:15 | Karma článku: 35.70 | Přečteno: 2506 | Diskuse
Počet článků 116 Celková karma 6.96 Průměrná čtenost 325

Milovnice všech dobrých příběhů, beachvolleyballu, koček a klavíru!

 



Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.