Řeky Londýna pro uši

Možná vás nenapadlo, že když vám přestala znenadání fungovat nějaká technika, řádila ve vaší blízkosti pravá magie... 

Pravdou také je, že ne právě doceněného mladého policistu-pochůzkáře jménem Peter Grant, zajímavého hned na první pohled (je to míšenec), by to dřív také netrklo, ba co víc, zdráhal by se tomu i uvěřit. Vše se ale nečekaně změnilo ve chvíli, kdy se mu jako svědek zvláštní vraždy zjevil duch... U „ženy svého srdce“, kolegyně Lesley, zatím nezabodoval a místo slibovaného povýšení přišlo spíš ponížení... ale pak ho vyhledal jistý džentlmen v Jaguáru a hned bylo vše jinak!

Prvnímu dílu veleúspěšné šestidílné urban fantasy série Bena Aaronovitche se díky zájmu českých čtenářů dostalo i audio-knižního zpracování. Řeky Londýna vznikly pod hlavičkou vydavatelství Tympanum a jejich hlavním a jediným interpretem se stal herec, moderátor a dabér Tomáš Kobr, jenž skvěle namluvil například také Mlčení jehňátek (k pořízení též na Audiotece.cz).

Zajímavý příběh „po padesáti letech prvního učně posledního anglického čaroděje Nightingalea“ mi interpretací i detektivní rovinou připomínal taktéž veleúspěšnou (audio)knihu Bohové Gothamu. Jen zde se příběh odehrává v magií zmítaném Londýně, a v Bozích v dobovém New Yorku. Narátorovi audioknihy snad není co vytknout. Jeho hlas je příjemný, dobře se poslouchá a ve chvílích, kdy hovoří coby ten největší lotr (až na samotném konci, exceluje a předvádí neuvěřitelný „skřípák“.

Peter Grant alias Tomáš Kobr je sympatickou hlavní postavou. Je vcelku vtipný, snaživý, trochu sexistický, ale také umí správně hovořit i s vysoce postavenými lidmi (například bohy) nebo lumpy. Celý Peterův příběh je vyprávěn právě z jeho pohledu. Během svého prvního úkolu se setkává s takovými postavami, jako jsou Matka a Otec Temže (a jejich dětmi), řeší jejich vzájemný vztah, ale i několik neobvyklých vražd a převtělení, a zároveň se seznamuje se svým novým bydlištěm, přáteli a schopnostmi, které je nutné ještě pořádně pilovat.

Magický svět Aaronovitche stojí víc na vědeckých základech a fyzikálních zákonitostech, než například s ním spojovaný svět Harryho Pottera. Jeho zakladatelem byl prý dokonce sám velký Sir Isaac Newton (jinak známý jako "pouhý" zakladatel vědy)... Kromě následující vtipné zmínky však tato dvě díla nemají nic moc společného:

„Tak kouzla existují. A vy jste tudíž… co?“

„Čaroděj.“

„Něco jako Harry Potter?“

Nightingale si povzdechl. „Ne, jako Harry Potter ne.“

„V jakém smyslu?“

Nejsem literární postava.“

Autorovi za mě trochu chybí vypravěčský um a napínavá stavba děl J. K. Rowlingové. Příběh oplývá mnoha zajímavými nápady i vtipem, ale pro mě bohužel trochu ztrácel tempo a tím i mou pozornost. Ve chvílích, kdy se kouzlilo nebo řešila minulost magie nebo jednotlivých postav, jsem se dobře bavila, ale moc jsem si neoblíbila Matku a Otce Temže a spoustu nepotřebné omáčky všude kolem. Přesto jsem ale rozhodnutá dalším dílům, které jsou lépe hodnocené než ten první, dát šanci. Doufám, že se rovněž dočkají své audio-podoby, ideálně i se stejným interpretem a nějakým kvalitním hudebním doprovodem.

75 %

Autor: Tereza Špetlíková | pátek 31.3.2017 8:54 | karma článku: 12,47 | přečteno: 231x
  • Další články autora

Tereza Špetlíková

Chladnokrevně

24.2.2019 v 9:50 | Karma: 10,15

Tereza Špetlíková

Padělatel Adolfo Kaminsky

12.10.2018 v 8:11 | Karma: 12,90

Tereza Špetlíková

Dinosaurium po zavíračce!

2.10.2018 v 11:53 | Karma: 7,53

Tereza Špetlíková

Peter Goes: Řeky

25.9.2018 v 9:33 | Karma: 5,98

Tereza Špetlíková

Tajemná spolucestující

1.7.2018 v 14:55 | Karma: 7,66

Tereza Špetlíková

Vyplňte a darujte

3.2.2018 v 11:18 | Karma: 9,02

Tereza Špetlíková

Kam směřuje Boží prst?

23.1.2018 v 16:48 | Karma: 4,94
  • Počet článků 172
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 447x
Milovnice všech dobrých příběhů, beachvolleyballu, koček a klavíru!

 

Seznam rubrik