Tereza Špetlíková

Čarování s jehlou a nití na/a PPM

2. 04. 2017 9:22:41
Šijete, vyšíváte, patchworkujete nebo jste jakkoliv jinak tvořiví a rádi byste si nakoupili unikátní látky, pokochali se nebo se nechali inspirovat skutečnými mistry řemesla? Či dáváte přednost naučné literatuře? Tak i tak...

... čtěte dál a hlavně spěchejte, protože dnes končí akce s názvem Prague Patchwork Meeting!

Patřím do generace těch, kdo před a na prahu dospělosti pletli takzvané náramky přátelství neboli tvořili ozdoby zápěstí a kotníků z mnoha různobarevných bavlnek. V té době to bylo velmi moderní a moje sestřenice na ně (díky chytré knize) byla dokonce přeborník (co do množství zvládnutých stylů a vzorů). Také jsem, už jako malá, zkoušela za pomoci babiček a jehlic plést šálu nebo ve vyšívacím kruhu křížkovým stehem vyšívat nějaký předkreslený vzor.

Teď v dospělosti, s blížící se třicítkou mě chytlo šití a s tím se neodmyslitelně pojí také vyšívaní. Chtěla bych vám dnes trochu představit knihu Encyklopedie vyšívaní, jež je vskutku až přehlcena všemožnými informacemi. Není náhodou, že chuť se do ní ponořit a pořádně ji prostudovat jsem získala právě teď, kdy v Praze probíhá akce s názvem Prague Patchwork Meeting, což je obrovská mezinárodní výstava patchworkových děl spojená s prodejem látek všeho druhu, galanterie a přehlídkou šicích i vyšívacích strojů a všech k tomu potřebných doplňků. Tato akce se koná jednou ročně a je největší svého druhu ve střední Evropě. Sama jsem Hotel STEP v Praze 9 navštívila v pátek (akce bohužel končí již dnes, v neděli) a strávila několik úžasných hodin ve velmi inspirativním prostředí plném samých šikovných lidí a ještě šikovnějších prodejců J. Ano, bylo to „drahé“, ale rozhodně to stálo za to! Protože osahat si tolik krásných kousků látek z celého světa a pokochat se mně ještě neznámým uměním zkrátka vyloženě zahřeje u srdce. Kdo jste ještě nebyl a váháte, jestli vyrazit, doporučuji!

Ale zpět ke knize. Potom, co jsem se plna inspirace vrátila domů s mnoha materiály na tvoření, vzpomněla jsem si na knihu o vyšívání a rozhodla se do ní nahlédnout.

Asi nemusím ani zmiňovat, že vyšívání je prastaré řemeslo, stačí si vzpomenout na dekorativně odložené vyšívací kruhy na oknech zámků a hradů. Ačkoliv do 21. století vyšívání prošlo mnohými změnami, jak autorka Pauline Brownová píše hned v úvodu, základní techniky jsou stále platné a používané. Potřebujete k němu nůžky, špendlíky, jehly, krejčovský metr, vyšívací rámeček a také žehličku a šicí stroj (ne vše na všechny techniky).

Hned na začátku mě překvapilo, že existuje takové množství jehel! Látací, gobelínové, korálkové, žinylkové, prošívací - to jsou jen některé z nich. Poté se rovněž nabízí několik druhů vyšívací příze (bavlněné, perličková bavlnka, vyšívací vlny, strojové nitě apod.) a v neposlední řadě i několik druhů tkanin (bavlněná/lněná, jednoduchý nebo plastový stramín, Aida aj.). Pokud už něco z výše uvedeného máte, stačí vám už „jen“ vybrat motiv a nějakou z metod ho přenést na tkaninu. Pak už jste do začátku připraveni a hurá na výběr techniky (typu stehu) a samotného vyšívání.

Jelikož kniha je encyklopedií, obsahuje skutečně snad všechny známé typy stehů. Nechci vám je tady všechny vypisovat. Důležité je ale vědět, že u každého z nich je vidět jak jeho reálná podoba tak nákres, jak ho krok po kroku vytvořit. Mě například zaujal saténový steh, který je možné kromě ruční práce zvládnout i správným nastavením klasického stroje (bez vyšívací patky).

Celkově se mi asi nejvíc líbila kapitola o strojovém vyšívání a aplikování, jelikož ty nejvíc využiji. Vlastně cikcakovým, předním nebo jiným automatickým stehem „vyšíváme“ všichni, aniž o tom víme, když „normálně“ šijeme. Jen tomu tak neříkáme J. Co se týče aplikací, jejich krásným příkladem jsou tzv. Quiet books. Maminky vědí.

Závěr knihy pak tvoří galerie, kde jsou vyobrazeny celé velké projekty v širokých škálách technik, látek a přízí, vyvedené ozdobnými stehy, které jsou inspirované přírodou, lidmi nebo třeba jen typem výšivky... Je to radost pro oči a pocta skutečným mistrům, kteří čarují za pomoci jehly a niti

Nemohu hodnotit jinak než plným počtem bodů. Krásná kniha. Na zkoušku jsem za pomocí zmíněného saténového stehu zkusila vyšít očičko budoucí velryby. Myslím, že to vypadá celkem hezky a ještě by se s tím dalo určitě pohrát. Vzhledem k tomu, že už mám doma i bavlněnou tkaninu a tolik bavlnek, nejspíš opráším i klasické vyšívání dle nějaké předlohy. Přeci jen, byla by škoda to všechno nechat jen tak ležet ladem, no ne? Držte palce, ať se daří!

100 %

Autor: Tereza Špetlíková | karma: 14.26 | přečteno: 400 ×
Poslední články autora