Tereza Špetlíková

Má vybarvování omalovánek nějaký skutečný smysl?

21. 06. 2017 8:36:00
S relaxačními omalovánkami jako by se roztrhl pytel! Jednotliví nakladatelé se předhánějí v možnostech, jak ještě jinak trénovat jemnou motoriku, čím zaujmout nadšence i doposud nepolíbené dospělé „čmárače“ nebo...

... jaké originální téma k dotvoření ještě zvolit.

Jednou z takových novinek je i kniha VYBARVUJEME-PODLE-ČÍSEL, v daném případě ZVÍŘATA, která nabízí 30+ prý „zábavných relaxačních omalovánek založených na vybarvování podle čísel“. Kdo z nás by si to z dětství nepamatoval! Alespoň já jsem pár takových obrázků vymalovala i štětcem, avšak žádný z nich neměl takové fajné čisté, geometrické hrany jako zvířata v této publikaci.

Omalovánky Vybarvujeme podle čísel: Zvířata jsou poměrně sofistikované. Obsahují tři úrovně obtížnosti, od nejlehčích po nejtěžší, přičemž ty „pro pokročilé“ už neobsahují žádná čísla, podle kterých se hledají barvy v paletě, tzv. číselném klíči. Musíte si ji tedy vytvořit sami, fantazii se meze nekladou. To ale není vše - sami si také musíte jednotlivé trojúhelníky, lichoběžníky aj. nějakým vhodným způsobem očíslovat, abyste věděli, co čím vybarvit.

Kromě toho kniha představuje různé nástroje a materiály, které lze pro vybarvování použít (pastelky, voskovky, fixy a další), a techniky správné „manipulace“ s nimi, které by vás samotné rozhodně nenapadly:

V knize se mimo výše uvedeného také dozvíte, jak šablony používat, případně jak je přenést (chcete-li si například obrázek vybarvit vícekrát), a naleznete zde také základní paletu barev dle čísel. Je fajn, že šablony jsou tištěné na poměrně kvalitním, silném papíře. Po vybarvení je lze navíc vyjmout (u vazby je každá šablona prodírkovaný pro snadné odtržení) a třeba zarámovat; obzvlášť z těch složitějších ke konci knihy by mohly vzniknout opravdu pozoruhodné obrazce. Popřípadě můžete jednoduše některou z nich darovat.

Já jsem na zkoušku vybrala úplně první obrázek pro začátečníky, kde jsou snad všechna číslíčka, a vybarvila ho pastelkami. Vždy jsem nejdřív obtáhla kraje a pak vyplnila zbytek. Omalovávání je fajn odpočinková aktivita na večer při televizi nebo teď v létě třeba i někam na deku. Jak jsem naznačila v úvodu, tato časová náplň má i svůj smysl. Prospívá nám. Touto činností aktivizujeme části mozku, které „ovládají jemnou motoriku a vidění, a vyrovnáváme jí pokles aktivity související se stresem.“ Je to zkrátka uklidňující až meditativní činnost, jednoznačně přispívající ke zdravému životnímu stylu.

Autor: Tereza Špetlíková | karma: 14.29 | přečteno: 860 ×
Poslední články autora