Pokračování osudu „muže z lesa“

4. 07. 2017 8:21:39
Říká vám něco jméno Doppler? Nebo třeba muž a losí mládě? Pokud ne, pojďme to urychleně napravit! Dříve (až příliš) pilný muž jménem Doppler žil vcelku normálně - a v domě. Pěkně se ženou a s dětmi a každý den chodil do práce.

Pak spadl z kola, udeřil se do hlavy a najednou se z něj stal muž z lesa. S losem. S Bongem.

Druhým pokračováním Dopplera, velmi zábavného, ale výrazně jinak vystaveného příběhu jsou Náklaďáky Volvo. Jejich autorem je samozřejmě opět nejvýznamnější norský představitel tzv. nového naivismu, letos osmačtyřicetiletý Erlend Loe. V Náklaďácích Volvo sledujeme Dopplerovu, Bongovu a Gregusovu (to je Dopplerův syn) cestu do Švédska. Jak jinak než přes les. Kniha je ale tentokrát uvedena nepříliš radostným životním příběhem staré ženy jménem Maj Britt, jež hraje v příběhu ústřední roli.

Mně tato postava hned od počátku evokovala postavu Fredrika Backmana, švédského autora podobných knih, konkrétně ženu s jménem Britt-Marie. Ačkoliv by si v celkové charakteristice, kterou bychom si na základě přečtených příběhů mohli o nich vytvořit, byly jen pramálo podobné (jedna na hudbu pařící hulička trávy, druhá pořádkumilovná dáma každým coulem), mně přišly a doposud přijdou jaksi typově ze stejného těsta. Například obě nepřestaly být věrné svým mužům a přitom mít otevřené srdce lásce. Jen jejich životní cesty je zavedly úplně do jiných směrů... Velmi by mě zajímalo, jestli Erlend Loe vytvořil podobnou postavu úmyslně nebo náhodou. Jméno a k tomu putování do Švédska? Každopádně o tom, že minimálně tito dva autoři jsou „z jednoho vrhu“, jednoznačně svědčí už jen jejich podobný, potutelný úsměv... Co říkáte?

Omlouvám se za odbočku, zpět k příběhu! Tedy Maj Britt, milovnice andulek, které jí z dobrých důvodů nadobro zakázali chovat, je ta osamělá stařenka, na kterou prazvláštní skupinka, čítající dva lidi a losa, ve Švédsku jako první narazí a v jejímž domě si potřebují odpočinout. Ačkoliv Doppler neplánoval žádnou delší zastávku (on přeci teď naplánuje nic), neodolá Maj Brittině návrhům zakouřit si trávu, až je z toho několikadenní rauš, po kterém nakonec ztrácí nejen syna, ale také losa. Kvůli jejímu zlomyslnému plánu, kterému se samozřejmě Doppler nakonec podvolí, ale potkává další hlavní postavu příběhu – skauta skautů von Borringa – a bez delší chvilky váhání přistoupí na jeho výcvik, a tak spadne pod jeho vliv.

„Mladý muži, říká, vy máte problémy. Ten váš ochablý stisk. Vodnaté oči. Potřebujete pomoc. Nevím, co potřebuju, odpovídá Doppler. Ale pomoc, to zní jako dobrý začátek.“

Teď kdo z koho? Jak dopadne souboj o Dopplera mezi odvěkými nepřáteli - protestantkou a tím, kdo spí jen venku? Co ještě nabízí obě nové hlavní postavy tohoto příběhu? Jakou roli zde hrají ony náklaďáky Volvo a jak nakonec skončí sám Doppler?

Kniha mi z hlediska typu humoru velmi sedí. Líbí se mi i občasné vstupy samotného autora, který vysvětluje, co a jak myslí nebo jak něco později dopadne. Vtipně se také například vyjadřuje o těžkostech blogerské práce. Kromě hlavního děje získáte díky Náklaďákům Volvo až encyklopedické znalosti z historie nákladních automobilů této značky, a také se dozvíte zajímavosti z ptačí říše, o mimořádných zvyklostech jejich obdivovatelů a konečně i základní pravidla, podle kterých se musí řídit každý řádný skaut. Jak byla první kniha celkem třídílné série zábavnou, ale zároveň tragikomickou ukázkou vyhoření jednoho z nás, tak je „dvojka“ ještě větší nadsázkou a absurditou naditým koncertem, v němž ale prim hrají dvě vedlejší postavy a jejich životní osudy, které přímo konfrontují v tuto chvíli trochu ztraceného Dopplera... Jak to bude v Konci světa, tak jak ho známe?

85 %

Autor: Tereza Špetlíková | úterý 4.7.2017 8:21 | karma článku: 6.38 | přečteno: 346x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Poezie a próza

Martin Irein

Dlouhý den

Erlan sedí na kožené sedačce v sekretariátu ředitele jedné firmy. Je osm hodin ráno a on doufá, že si ředitel najde ve svém nabitém programu na něj čas.

18.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 7.49 | Přečteno: 156 | Diskuse

Alena Bures

Recenze: Jana Slaninová - Sex, prachy a potíže

Černá holka, narozená bílým rodičům. A k tomu reálie socialistické Prahy. Inu, tady se dají tušit problémy. Nebude jich málo, stejně jako toho ostatního z názvu...

18.3.2024 v 13:27 | Karma článku: 6.49 | Přečteno: 244 | Diskuse

Alena Bures

Dvojrecenze: Maryla Adamcová - Krycí jméno Hortenzie + Hra tety Hortenzie

Vy neznáte majora Smithe? To máte ale smůlu... Nebo štěstí? Jak se to vezme. Tenhle typan a tulák po mezihvězdných dálkách stojí za poznání. Ovšem je otázkou, zda známost s ním není další z potíží, které major řeší (a způsobuje)

18.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 26 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Manželství s Turkem

"Víš, že si bereš Turka?" zeptal se mě před osmi lety, v předvečer naší svatby, nejlepší kamarád mého muže. Vytřeštila jsem na něj oči a přemýšlela, zda se Kapitán tajně nemodlí k Alláhovi, když se bereme v katolickém kostele.

18.3.2024 v 1:41 | Karma článku: 19.08 | Přečteno: 878 |

Alena Bures

Recenze: Jan Jílek - Ředitel a hydra- audiokniha

Druhořadý kouzelník s pedagogickým vzděláním, který nesnáší děti. Ideální kvalifikace na ředitele kouzelnické školy, nemyslíte?

17.3.2024 v 21:24 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 56 | Diskuse
Počet článků 172 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 446

Milovnice všech dobrých příběhů, beachvolleyballu, koček a klavíru!

 

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...