Vyhořelý muž, losí mládě a hledání vlastní cesty?

13. 03. 2017 11:17:35
Zní to jako totální zkrat a důsledek zranění. Jste úspěšný, mladý a PILNÝ muž, otec dvou dětí, milující manžel, máte všechno, ale zároveň vám něco bytostně chybí a vlastně trpíte.

Chcete svobodu, zase volně dýchat, vstoupit do lesa a žít jako lovec a sběrač. Pryč se stereotypem a pohodlím a hurá za voláním přírody!

Neustálé, opakující se i nově vznikající povinnosti, přihlouplé dětské pořady, otravné přátelské návštěvy... Doppler, vše PILNĚ zvládající hlavní hrdina, jednoho dne v lese spadne z kola a udeří se do hlavy. Rozsvítí se mu (nebo zatmí) a on si najednou řekne DOST! Uvědomí si, že jeho život není ani trochu takový, jaký ho chce žít, a odchází do lesa, kde si postaví stan. Manželčin názor ho nezajímá, vlastně ho nezajímá ničí názor, jelikož nemá rád lidi, a po dětech se mu ani po půl roce nestýská. Zato jeho manželka postrádá nejen jeho příjem, ale taktéž jeho nadměrně vyvinutý úd, a tak ho občas v jeho ubikaci na kraji lesa nad městem navštěvuje, až je z toho další těhotenství. Mezitím hladový Doppler, získává vraždou losí matky maso na směnný obchod, ale také nového, nečekaně blízkého přítele. Tím je Dopplerovou vinou osiřelé losí mládě, které pojmenuje Bongo. Psychotický modelář, kterému Doppler spolu s Bongem po několik měsíců kradli zásoby, jeden ztracený, opičící se pravičák a konečně i jeho syn najednou začnou nabourávat jeho klidnou samotu v lese... Jak se s tím, se životem bez civilizace, se smrtí otce, se starostí o losí mládě a s opět obtěžkanou manželkou, která očekává, že se po narození dalšího jejich dítěte vzpamatuje a opět se stane PILNÝM, Doppler vyrovná?

Humorná kniha o vážném tématu v podobě hledání své vlastní životní cesty, následování svých pudů, potřeb, tužeb a přání norského autora jménem Erlend Loe u nás byla nedávno znovu vydána, tentokrát Knihou Zlín. Erlend Loe je označován jako nejpopulárnější a nejvýznamnější autor současné norské literatury. Kromě Dopplera (a jeho dalších dvou pokračování - Náklaďáky Volvo a Konec světa, tak jak ho známe, jichž se také dočkáme) napsal i jiné mezinárodně úspěšné knihy (debut Uchvácen ženou z roku 1993, Naivní. Super z roku 1996 nebo Fakta o Finsku z roku 2001), filmové scénáře a knihy pro děti. Jaký je, podle mého názoru, jeho Doppler?

V první řadě je plný legračních událostí, ale stejně tak nutí k alespoň malému zamyšlení. Autor svým absurdity plným románem dokázal nejen pobavit, ale také ukázat, jak se mnozí z nás v životě honíme za tím, co možná nejen nepotřebujeme, ale ani nechceme. Často jen následujeme a snažíme se plnit něčí očekávání. Doppler, ústřední postava stejnojmenné knihy, to samozřejmě vzal dost od podlahy, ale není někdy radikální řešení právě to nejlepší, jak vše od základu změnit?

Zajímavý, zábavný a poměrně hluboký příběh o chlápkovi, kterému snad přeskočilo, se dobře čte. Z obsahu vyplývá, jaké potřeby můžeme mít, ale nejsme schopni je naplnit, nebo naopak jak dokážeme být urputní v dosahování stanoveného cíle. I mezi lidmi se můžeme cítit osamělí, doma na gauči nepohodlně a v celkově fungujícím životě jaksi nepatřičně... Doppler je jedním z mála, kteří se dokázali vzepřít a jít si tvrdě, řekněme až přes mrtvoly, za svým. Fandím mu a těším se na jeho další cestu životem!

90 %

Autor: Tereza Špetlíková | pondělí 13.3.2017 11:17 | karma článku: 10.48 | přečteno: 396x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Poezie a próza

Alena Bures

Recenze - Martina Boučková: Šílená babička

Rodiče si nevybereš. Ale to koneckonců ani děti. A mít mírně šílenou matku je někdy k vlastnímu zešílení, ale někdy....

28.3.2024 v 17:24 | Karma článku: 5.97 | Přečteno: 90 | Diskuse

Miroslav Pavlíček

O fotbalových legendách, paní Štěpánkové a pomíjivosti

Kdybych se narodil před sto lety... No, abych řekl pravdu, někdy mám pocit, že se tak opravdu stalo.

27.3.2024 v 12:58 | Karma článku: 14.47 | Přečteno: 197 | Diskuse

Iva Marková

Ženy

....................................................................................................

26.3.2024 v 22:53 | Karma článku: 9.52 | Přečteno: 197 | Diskuse

Marek Ryšánek

Způsobem bytí byl roven Bohu - Květná neděle.

Lidské dějiny jsou plné příkladů nejrůznějších vládců a vůdců. Ti ovládáni ctižádostí rozpoutávali války, štvali lidi proti sobě. Mysleli, že jim to přinese štěstí, věčnou slávu. Zůstali po nich statisíce, miliony mrtvých.

26.3.2024 v 20:23 | Karma článku: 4.96 | Přečteno: 129 | Diskuse

Jana Péťová

Fluktuace každodennosti

Fluktuace každodennosti - Proměnlivost. Nepředvídatelnost. Dynamika. Rozmanitost. Odlesky radosti překvapení a lásky. Nástrahy a výzvy.

26.3.2024 v 11:08 | Karma článku: 11.09 | Přečteno: 191 | Diskuse
Počet článků 172 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 446

Milovnice všech dobrých příběhů, beachvolleyballu, koček a klavíru!

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...