Peter Goes: Cesta časem v obrazech

Velkoformátová, krásně, originálně ilustrovaná a voňavá kniha, která vás letem světem provede naší historií, vhodná pro malé, ale rozhodně i velké čtenáře? Tou „hledanou“ je Cesta časem od Knihy Zlín.

Od velkého třesku přes dinosaury, starověké civilizace a středověk až k novodobé historii uteklo mnoho času. Na trhu existují tisíce publikací, které mapují různé  éry, i obsažné encyklopedie, jež si,  stejně jako tato kniha, kladou za cíl pojmout celou historii v kostce. V tomto případě se však nejedná o vysoce sofistikovanou a údaji „nabušenou“ knihu. Jak je nejspíš zřejmé i z toho, jak kniha vypadá, i jejím primárním určením (pro dětské čtenáře), cílem je seznámit čtenáře s těmi nejdůležitějšími událostmi a obdobími zábavnou a hravou formou.

Na osmdesáti stranách vám tak autor Peter Goes, jenž má na svědomí texty i ilustrace, představí stěžejní historické okamžiky našich dějin, války a katastrofy, ale také umělce, důležité vládce i myslitele, ale především život a kulturu jednotlivých období, což je myslím zvlášť přínosné. Právě zachycením kultury doby se tyto světové dějiny odlišují od mnoha jiných. Nejvýraznější plusové body si kniha samozřejmě zaslouží za bohatou, neotřelou a velmi působivou grafickou úpravu. Každá dvojstrana je laděna do jedné hlavní barvy a doplněna kontrastními prvky. Až na posledních stranách, v posledních desetiletích, barviček,  stejně jako snad i v životě, přibývá

Díky knize si tak například připomenete, jak vypadala stavba Čínské zdi za dynastie Ming, jakou hrůzu budilo Testudo neboli formace želvy za doby Římské říše, že k prvním ochočeným zvířatům patřilz vlka pocházející  pes, jenž dnes si tak hojně ochočuje člověka, že runy byly nejstarším písmem severských Germánů (rozuměj Vikingů), proč se v 16. století všude v Evropě v kostelech a klášterech ničily umělecká díla i sochy nebo jak vypadaly zákopy za první světové války. Jakým sexsymbolem byla Marylin Monroe v padesátých letech, jak železnou rukou vládla v sedmdesátých letech Spojenému království premiérka Margaret Thatcherová nebo že v roce 1997 vyšla první kniha o Harry Potterovi, které se od té doby prodalo přes 430 milionů výtisků, má jistě mnoho z nás ještě v čerstvé paměti. Postarejme se o to, aby to věděly i naše děti.

100 %

Autor: Tereza Špetlíková | úterý 18.4.2017 8:03 | karma článku: 10,35 | přečteno: 322x
  • Další články autora

Tereza Špetlíková

Chladnokrevně

24.2.2019 v 9:50 | Karma: 10,15

Tereza Špetlíková

Padělatel Adolfo Kaminsky

12.10.2018 v 8:11 | Karma: 12,90