Náboženská msta nebo řešení osobních problémů?

Další severská, tentokrát norská, detektivka s historickou, politickou a náboženskou rovinou, jež tvoří jádro „pudla“. 

Úspěšná knižní předloha, oblíbené téma z dějin (druhá světová válka), charismatický, ale tragickou nehodou poznamenaný hlavní vyšetřovatel, krutý, odpudivě do podrobností vylíčený zabiják... Zní to pro vás zajímavě?

Anotace:

Masová vražda na předměstí Osla vypadá nejprve jako náboženská msta. Oběti totiž patří k sektě Boží světlo, která se připravuje na soudný den. Nicméně vyšetřovatel Fredrik Beier a jeho nová kolegyně Kafa narazí na několik nesrovnalostí. Proč byla v sídle sekty laboratoř? K čemu byl jeho obyvatelům tak rozsáhlý monitorovací systém? Pochybnosti a podezřelé souvislosti je postupně dovedou až k hrůzným vědeckým experimentům během druhé světové války. Fredrik a Kafa se musí ponořit do temné minulosti členů sekty a to, co na začátku vypadalo jako tragický, ale jasný případ, se náhle mění v dramatický hon na brutálního zabijáka.

První díl knižní série Ingara Johnsruda s názvem Vídeňské bratrstvo do audio podoby zpracovalo vydavatelství OneHotBook v čele s ostřílenou Jitkou Škápíkovou, která je mně osobně známá spíše z humoristických nebo dětských titulů, přičemž u některých je současně i jejich autorkou. Nezkrácené četby knižní předlohy se v případě tohoto vydavatelství premiérově ujal herec Petr Stach, a ačkoliv ani jednomu nelze vytknout jakoukoliv chybu (špatné nebo měnící se tempo, dikce, změny hlasu v případě odlišných postav), nenapadá mě ani co konkrétně vyzdvihnout. Snad mohu dokonce říci, že hlas Petra Stacha pro mě nebyl nijak výrazný, a tudíž jsem občas měla malý problém s pozorností. Příběhu to ale na celkové atraktivitě neubralo a třeba dramatické zvukové vložce a povedené obálce patří jednoznačně plusové body.

Jak jsem v úvodu naznačila, příběh je zvláštním mixem historie a současnosti, na kterou má právě minulost zásadní vliv. Téma dobře známé rasové čistoty je zde nahlíženo sice ze známého, ale ne tolik diskutovaného úhlu, a je dobře, že se tato zvěrstva jako téma - ať už v beletrii nebo v literatuře faktu - stále znovu a znovu objevují. Vyprávění tedy logicky obsahuje dobové skoky, ale vzhledem k jejich malému počtu nenarušují spojitost ani nezpůsobují zmatení posluchače, ke kterému může v podobných případech snadno dojít.

Sympatický, byť ne právě věrný vyšetřovatel Fredrik Beier, se kterým se jistě brzy setkáme i v audio-podobě druhého dílu (Kalypso, knižně 2017), má problém z minulosti, přes který se nikdy nepřenese, aktuálně pak, kromě žen, i se svým nanicovatým kolegou. Když se ztratí jediná dcera významné političky, je to právě Fredrik, kdo dostává případ na starost. Dochází ale také k masakru v sektě Boží světlo, jehož byla ona dcera, dokonce i se svým synem, členkou. Začíná tedy vyšetřování, které všechny navádí na dlouholetý spor s další náboženskou organizací muslimského druhu. Do toho vyšetřovatelé zaznamenávají únik informací, zjišťují pozoruhodné skutečnosti o místě, ve kterém se sekta zdržovala, i o jejích členech a zejména pastorech, schytávají rány od prozatím neidentifikovaného útočníka (možná vraha) a přibývají jim další oběti… Jsou zoufalí a zkouší čím dál riskantnější a neuváženější varianty. Jak to nakonec dopadne?

84 %

Autor: Tereza Špetlíková | pátek 21.4.2017 9:39 | karma článku: 6,02 | přečteno: 346x
  • Další články autora

Tereza Špetlíková

Chladnokrevně

24.2.2019 v 9:50 | Karma: 10,15

Tereza Špetlíková

Padělatel Adolfo Kaminsky

12.10.2018 v 8:11 | Karma: 12,90

Tereza Špetlíková

Dinosaurium po zavíračce!

2.10.2018 v 11:53 | Karma: 7,53

Tereza Špetlíková

Peter Goes: Řeky

25.9.2018 v 9:33 | Karma: 5,98

Tereza Špetlíková

Tajemná spolucestující

1.7.2018 v 14:55 | Karma: 7,66

Tereza Špetlíková

Vyplňte a darujte

3.2.2018 v 11:18 | Karma: 9,02

Tereza Špetlíková

Kam směřuje Boží prst?

23.1.2018 v 16:48 | Karma: 4,94
  • Počet článků 172
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 447x
Milovnice všech dobrých příběhů, beachvolleyballu, koček a klavíru!

 

Seznam rubrik