Podívej se pod obrázek na Druhou světovou válku

Prozatím nejkrvavější válečný střet v dějinách, jenž si vyžádal přes 60 milionů lidských životů a trval téměř šest dlouhých let, nás nepřestává fascinovat i děsit zároveň. Povědomí by o něm měly mít i naše děti. 

Jedním z pro ně schůdných způsobů může být obrazová kniha s interaktivními odklápěcími okénky, novinka nakladatelství Svojtka & Co.

Na Druhou světovou válku lze nahlížet z mnoha různých pohledů. Lze hledat její příčiny, rozebírat jednotlivé bitvy, rozjímat nad taktikami všech zúčastněných stran, pozastavovat se nad schopností vůdce zmanipulovat německý národ, řešit židovskou otázku, lékařské pokusy Němců na vězních či jejich zacházení se ženami i dalšími neárijskými rasami nebo čelit důsledkům tohoto světového konfliktu. Autoři této, v originálu anglické, publikace Rob Lloyd Jones (texty) a Maria Cristina Pritelli (ilustrace) se na 15 plně ilustrovaných stranách zaměřili zejména na používané zbraně, jejich palebnou sílu a obranu proti nim. Dále zmiňují nejvýznamnější bitvy a prvopočátek a konec války, například koncentračním táborům je však věnovaná jen jedna zmínka.

Díky ilustrovaným stranám se tedy například dozvíte, čemu se říkalo U-booty a k čemu sloužily, kolik námořníků a jak dlouho na něm žilo, že spojenecké válečné lodě byly vyzbrojeny vrhačem zvaným „Hedgehog“ (ježek) a co uměl, které bombardéry či stíhačky se používaly a dokonce i vyvíjely během války, kolik členů čítala jejich posádka, jak takové bombardéry v průběhu náletů dokázaly zpustošit nepřátelská města, jak se lidé během nich naučili chovat, jaký neuvěřitelný dostřel měly již tehdejší tanky a jaká všemožná protiopatření lidé vymýšleli, aby je zastavili v postupu, jak důležitou roli v konfliktu zejména v Tichomoří hrály letadlové lodě, jež nesly přes 100 letadel a až 3500 osob, nebo jak probíhal Den D.

Každá strana obsahuje množství různě velkých odklápěcích okének, kterých je dohromady přes 70. Někdy jsou pod nimi detaily akce nebo strojů, jindy změněný stav věci, jenž nastal po určité události, příště pak například další informace související s daným tématem a občas je pod okénkem ten samý objekt – dům, vůz, kabina a podobně -, ale zevnitř. Ilustrace jsou velmi pěkné, krásně barevně vyvedené a realistické, ale přitom ne příliš kruté, naturalistické či podrobné, pro děti a jejich představu podle mého názoru vyhovující. Co se týče informačního přínosu, kniha pokrývá základ zejména po stránce zapojené vojenské techniky, ale obsahuje i celkový přehled o po sobě jdoucích událostech a alespoň nastínění skrytých či vedlejších efektů války. Uměla bych si představit ještě další pokračování této knihy „s okénky“ a stejným hlavním tématem, ale tentokrát se zaměřením na netknuté či jen naťuknuté aspekty tohoto konfliktu. Doufejme, že se třeba dočkáme někdy v budoucnu.

90 %

Autor: Tereza Špetlíková | pátek 21.4.2017 7:35 | karma článku: 9,08 | přečteno: 570x
  • Další články autora

Tereza Špetlíková

Chladnokrevně

24.2.2019 v 9:50 | Karma: 10,15

Tereza Špetlíková

Padělatel Adolfo Kaminsky

12.10.2018 v 8:11 | Karma: 12,90

Tereza Špetlíková

Dinosaurium po zavíračce!

2.10.2018 v 11:53 | Karma: 7,53

Tereza Špetlíková

Peter Goes: Řeky

25.9.2018 v 9:33 | Karma: 5,98

Tereza Špetlíková

Tajemná spolucestující

1.7.2018 v 14:55 | Karma: 7,66

Tereza Špetlíková

Vyplňte a darujte

3.2.2018 v 11:18 | Karma: 9,02

Tereza Špetlíková

Kam směřuje Boží prst?

23.1.2018 v 16:48 | Karma: 4,94
  • Počet článků 172
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 447x
Milovnice všech dobrých příběhů, beachvolleyballu, koček a klavíru!

 

Seznam rubrik