Druhá světová očima Astrid Lindgrenové

Není jímavějšího svědectví nežli osobní vzpomínky. Dnes již světoznámá autorka nesmrtelné Pipi Dlouhé punčochy započala svou kariéru unikátním deníkem, který mapuje válečné události druhé světové války. 

„Sluníčko svítí, je teplo a hezky, na Zemi by se dalo tak krásně žít. V 11 h vyhlásila Anglie Německu válku, stejně tak Francie, ale přesný čas neznám.“ Toť první záznam ze 3. září roku 1939 tehdy dvaatřicetileté Astrid Lindgrenové, kterou napadlo, že by se mohla pokusit zaznamenat do deníků (vedle svých osobních událostí) také světové dějiny. Měla k tomu popravdě mimořádně vhodné podmínky.

Ukázka z knihy (část přílohy)

Jednak Švédsko, ve kterém žila, jako jedna z několika mála zemí v Evropě zůstalo neutrální a válka na jeho území neprobíhala. Země žila po celou dobu v podstatě v blahobytu (až na částečná omezení, které řešily potravinové a jiné přídělové lístky) a lidé měli dobrý přístup ke kvalitním a ne nějak propagandisticky zkresleným informacím z tehdejších médií (noviny, rozhlas), čehož autorka využívala, poznamenávala si, co slyšela, a schovávala si výstřižky z novin, které vlepovala do deníku. Velkým osobním přínosem Lindgrenové byly informace obsažené v soukromých dopisech, které měla za úkol číst a kontrolovat a případně odchytit tajné informace (například souřadnice vojenských základen). Její práce na oddělení pro dopisovou cenzuru byla velkým zdrojem faktických informací z front, které se ani do médií nedostaly, ale také silných osobních příběhů, jež si autorka naštěstí nenechala tak úplně jen pro sebe (což měla!), ale svěřila je deníku.

Astrid Lindgrenová, 30. léta 20. stolení (foto z knihy)

Její Válečný deník obsahuje mnohé velmi zajímavé informace, které si vydržela psát a střádat dlouhých šest let. Jejich význam ve zpětném pohledu možná nebyl největší (a často se tak nezmiňují), ale leccos dávají do souvislostí. Ať už se jedná o spousty jednotlivých, taktických úkonů Němců nebo někoho ze Spojenců. Lindgrenová se logicky také více zmiňuje o dopadech války na severské země, na dlouhodobé spory Finska s Ruskem, okupované Dánsko, Holandsko a další, ale rozhodně neopomíná v čase, kdy se události děly a situace se vyostřovala, zmiňovat i ty nejpodstatnější věci. Vše doplněno o výstřižky dobového tisku a fotografie.

Kniha je rozdělena do kapitol dle válečných let. Nejdříve čtete klasické deníkové záznamy a poté, než začne další rok, máte možnost nahlédnout do originálních zápisků ve švédštině včetně fotografických příloh, které ale bohužel nejsou přeloženy, což bych ocenila. Její vlastní text, novinové výstřižky a další zápisky, na které autorka v textu odkazuje, jsou do češtiny přeloženy jen jednou větou nebo je počeštěn pouze nadpis.

Ono kouzlo deníkových zápisků spočívá právě v postupném dávkování informací. V planých nadějí na brzký konec války, ve zlomových situacích, které nikdo nečekal, nebo si naopak už všichni mysleli, že na ně snad nikdy nedojde, a ono nakonec došlo (Den D). Mimo jiné také z deníků vyplývá, jak brzy se ve světě vědělo o koncentračních táborech, jejichž existenci se posléze snažili lidé popírat (minimálně v prvních válečných letech), nebo jaké mimořádné okolnosti, resp. přírodní jevy doprovázely válečná léta (mimořádně dlouhé a kruté zimy). Zvláštní také byla obava, kterou Astrid Lindgrenová od počátku vyjadřovala vůči Rusku. Bála se ho a psala, že se mu nedá věřit.

Astrid s dětmi Larsem a Karin před domem na ulici Vulcanusgatan, asi 1940 (ukázka z knihy)

Dalším plusem knihy byl pro mě, a jistě i pro mnoho dalších čtenářů (a zejména čtenářek), osobní, běžný život v tehdejším Švédsku, který Astrid na stránky rovněž zaznamenala. Obsah se tím odlehčuje a mimo to je zajímavější. Dozvíte se, co dostávaly její děti který rok k Vánocům a narozeninám, jaké kdy řešili v rodině spory, co kdy jedli, jaká omezení jim kdy připravila válka, kam jezdili na dovolené a jak je trávili nebo i nezřetelný popis alespoň dočasného krachu jejího manželství, který je popisován neurčitě a zůstává tak trochu v mlze. Koho by to zajímalo, může si dohledat informace o jejích dětech i vztahu, který skončil nečekaně brzy Stureho smrtí. Prvního syna Lasse měla se ženatým mužem ve dvaceti, po propuštění ze zaměstnání ho musela svěřit do pěstounské péče a posléze, když se vdala, si ho vzala k sobě zpět a měla ještě dceru Karin. Podruhé se již nikdy nevdala.

Poslední perličkou, kterou se rovněž dočtete v jejích zápiscích, jsou začátky jejího psaní. Mimo jiné i zrod Pipi Dlouhé punčochy, jejíž rukopis nejdříve nakladatelství Bonnier v dubnu roku 1944 odmítlo pro jiné plány a chybějící místo v rozvrhu dětské literatury těch i dalších let. Originál jejího dopisu i odpovědi nakladatelství naleznete v přílohách na konci knihy, spolu s doslovem autorčiny dcery. Sama Lindgrenová byla stran svého spisovatelství skromná. Svůj celosvětový úspěch nemohla předpokládat. Myslím, že mnoho dětí i dospělých by rozhodně nesouhlasilo s tímto jejím prohlášením:

Válečné deníky 1939-1945 Astrid Lindgrenové (Slovart, 2017) vřele doporučuji všem, kteří si chtějí příjemnou, nenáročnou formou zrekapitulovat válečné dění, mají zájem se dozvědět, jak se žilo v tehdejším Švédsku (i jinde), nebo je zajímá, jak umně, stručně, přesně a současně výmluvně autorka dokázala zachytit atmosféru doby i jednotlivé události.

95 % (s přeloženými přílohami by to bylo 100!)

Ukázka z knihy

 

Autor: Tereza Špetlíková | úterý 2.1.2018 9:13 | karma článku: 13,21 | přečteno: 365x
  • Další články autora

Tereza Špetlíková

Chladnokrevně

Tentokrát možná ne tak překvapivé v závěru, ale zato emočně náročné, a to i v průběhu. Všichni víme, jak to může dopadnout, když se dívka zaplete se špatným hochem (někdy i opačně), ale až tak fatálně to končí snad jen málokdy...

24.2.2019 v 9:50 | Karma: 10,15 | Přečteno: 372x | Diskuse| Poezie a próza

Tereza Špetlíková

Robert Bryndza: Do posledního dechu (recenze)

Profesní i osobní život Eriky Fosterové pokračují a v tomto díle (v pořadí již čtvrtém) v obou dochází k dramatickým změnám, které jsme ale všichni tak trochu čekali.

21.1.2019 v 19:06 | Karma: 7,44 | Přečteno: 293x | Diskuse| Poezie a próza

Tereza Špetlíková

Kde domov můj: Příběh hymny

Známe ji všichni. Od vzniku Československa, které mělo nedávno krásné, kulaté výročí „narození“, je naší oficiální slavnostní skladbou, i když jako píseň existuje již od prosince 1834. Teprve před několika dny ale vyšla hymně...

9.11.2018 v 16:33 | Karma: 10,05 | Přečteno: 335x | Diskuse| Poezie a próza

Tereza Špetlíková

I TY můžeš být policistou!

Tramtadadááá!... Na vědomost se dává, že po hasičích k nám dorazili policajti! A ti se nás drží už hezky dlouho. Naštěstí i o nich vymyslelaZuzana Pospíšilová originální, kratičké pohádky ideální třeba jako čtení do postýlek.

7.11.2018 v 8:18 | Karma: 9,61 | Přečteno: 299x | Diskuse| Poezie a próza

Tereza Špetlíková

Padělatel Adolfo Kaminsky

Když budu hodinu spát, třicet lidí zemře... Životní příběh pravých hrdinů zůstává často utajen. Oni sami nemají potřebu ho vyprávět. Naštěstí existují zvídavé dcery.

12.10.2018 v 8:11 | Karma: 12,90 | Přečteno: 386x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 172
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 447x
Milovnice všech dobrých příběhů, beachvolleyballu, koček a klavíru!

 

Seznam rubrik