Co skrývala naše Zásilka z Knihozemě?

Letos 24. května přilétla do světa lidí první Zásilka z Knihozemě. V říši dětských příběhů dozrálo prvních 12 knih oblíbených autorů hned z 5 nakladatelství. Mezi nimi byli zastoupeny tituly pro holky i kluky od 3 do 15 let. 

Regálů s těmito knihami byste si jistě v knihkupectví všimli, pakliže se tak už nestalo. Projekt je hezky vymyšlený, má svůj příběh a vedle knih ho například doprovází i graficky povedené pohlednice tematicky ladící k příběhům. Co byste vybrali svým dětem vy? Komiks, knihu obrázkovou, dobrodružnou nebo fantasy?

Vzhledem k tomu, že máme doma prozatím jen jednoho tříletého čtenáře, obsahovala naše první krabice tyto poklady:

Kostík hledá přátele– Pawel Pawlak, CPRESS

Z koláží sestavený krátký, ale dojemný příběh polského ilustrátora, který má na svědomí již více jak 80 knih, potěší a zaujme čtenáře už od těch nejmenších. Jak název napovídá, Kostíkovou touhou není nic většího, než najít někoho, s kým si bude moci hrát, s kým bude moci sdílet svůj čas.

Kniha je graficky skutečně zajímavá. Autor si hraje s barvami i technikami. Jeho postavičky jsou vytvořeny z kartónů a jiných papírů, na pozadí jsem identifikovala ubrouskovou techniku (tzv. Decoupage) a zároveň lidskému světu, který je zastoupen Rozárkou, je přidělena světlá barva stran a tomu záhrobnímu černá. Vše schovává doslova sametová obálka, která si žádá pohlazení.

Zvířecí architekti– Daniel Nassar, CPRESS

Vystudovaný architekt z Chilské univerzity, který své studium rozšířil o obor architektonické tvorby v Barceloně, připravil pro dětské čtenáře za pomoci ilustrací Julia Antonia Blascaencyklopedický přehled svých kolegů ze zvířecí říše. 

Graficky kniha podobně, jako ta s Kostíkem, kombinuje několik technik – vedle koláží i kresby, malůvky nebo nafocené přírodní materiály (jako je hlína, kameny apod.). Každá strana obsahuje založenou část, která specifikuje stavitele, materiály, které pro své stavby ten který architekt používá, a zobrazuje také výslednou podobu jejich díla. Mezi mistry se představí jak zástupci hmyzu (například mravenec nebo včela), tak šikovní ptáci (snovač či čáp), ale zapomenutí nezůstanou ani větší zvířata (typu šimpanz nebo bobr). 

Odd a mraziví obři– Neil Gaiman, Albatros

Autorem tohoto už delšího příběhu je oblíbený, britský spisovatel oceněný řadou cen, kterého jistě dobře znají i dospělí. Pokud neznáte autora, možná budete znát jeho komiks Sandman, který jako jediný v historii vyhrál World Fantasy Award.

Kniha má vedle důmyslně děravé obálky nádherné stříbrotiskové ilustrace, které skvěle korespondují se severskou mytologií i zimou, což jsou témata příběhu. Ilustrátor Chris Riddellna všechny své kresby použil jen černé pero, takže celková grafická úprava působí velmi jednoduše, ale zároveň komplexně. Onu bíločernou kombinaci výjimečně osvěžuje právě barva stříbrná, díky níž získávají obrazové strany nejen originalitu, ale také určitou nadpřirozenost a výjimečnost.

Samotný příběh je velmi pěkný a poučný. Čtenářům (píšou od 9. let) ukazuje, že v životě se stávají i zlé věci, že lidé jsou, obzvlášť oproti Bohům, smrtelní a existují dobří i zlí nebo že i podivný, malý kluk se zmrzačenou nohou může, za pomoci netypických přátel, překonat nejen velké vzdálenosti, ale také OBRovské problémy.

Mezi dalšími tituly, které obsahovala ona tajemná Zásilka z Knihozemě, najdete díla i takových autorů, jako je Jo Nesbo(Senzační sbírka zvířat doktora Proktora, Armand Baltazar(Timeless – Zachránci nového času) nebo J. K. Rowlingová (Harry Potter: Cesta dějinami čar a kouzel), kterou jsem prostě musela pořídit sobě (doporučeno dětem od 8 let J).

Harry Potter: Cesta dějinami čar a kouzel- J. K. Rowlingová, Albatros

Sbírka doposud nezveřejněných materiálů autorky, magických artefaktů, předmětů nebo dějin kouzel, která vznikla pod bedlivým dohledem Britské knihovny na oslavu dvacátého výročí Harryho Pottera jednoduše nemůže chybět žádnému skalnímu fanouškovi přeživšího kluka s jizvou.

Dozvíte se v ní, kdo skutečně rozhodl o úplně prvním vydání úvodního dílu série, jak si sama autorka představovala Dursleyovi, Harryho, Bradavice (včetně pozemků) nebo třeba profesorku Prýtovou, jakým postupem se dopracovala ke způsobu, jakým moudrý klobouk vybírá své studenty nebo jak se bude „otevírat“ vchod do Příčné ulice (včetně originálních náčrtků), popřípadě jak J. K. Rowlingová pracovala s prvními verzemi kapitol. Vedle toho například zjistíte, co je to Bezoár, kde se nachází a k čemu se používá a v čem se liší od kořenů Mandragorynebo se můžete účastnit některé z navrhovaných aktivit (například výroby jednoho z lektvarů). 

To vše s originálními skicami autorky, přefocenými originály z Britské knihovny či malbami Jima Kaye, který graficky doplňuje i samotné ilustrované knihy sedmidílné ságy.

 

Autor: Tereza Špetlíková | pondělí 30.7.2018 17:36 | karma článku: 7,20 | přečteno: 165x
  • Další články autora

Tereza Špetlíková

Chladnokrevně

Tentokrát možná ne tak překvapivé v závěru, ale zato emočně náročné, a to i v průběhu. Všichni víme, jak to může dopadnout, když se dívka zaplete se špatným hochem (někdy i opačně), ale až tak fatálně to končí snad jen málokdy...

24.2.2019 v 9:50 | Karma: 10,15 | Přečteno: 372x | Diskuse| Poezie a próza

Tereza Špetlíková

Robert Bryndza: Do posledního dechu (recenze)

Profesní i osobní život Eriky Fosterové pokračují a v tomto díle (v pořadí již čtvrtém) v obou dochází k dramatickým změnám, které jsme ale všichni tak trochu čekali.

21.1.2019 v 19:06 | Karma: 7,44 | Přečteno: 293x | Diskuse| Poezie a próza

Tereza Špetlíková

Kde domov můj: Příběh hymny

Známe ji všichni. Od vzniku Československa, které mělo nedávno krásné, kulaté výročí „narození“, je naší oficiální slavnostní skladbou, i když jako píseň existuje již od prosince 1834. Teprve před několika dny ale vyšla hymně...

9.11.2018 v 16:33 | Karma: 10,05 | Přečteno: 335x | Diskuse| Poezie a próza

Tereza Špetlíková

I TY můžeš být policistou!

Tramtadadááá!... Na vědomost se dává, že po hasičích k nám dorazili policajti! A ti se nás drží už hezky dlouho. Naštěstí i o nich vymyslelaZuzana Pospíšilová originální, kratičké pohádky ideální třeba jako čtení do postýlek.

7.11.2018 v 8:18 | Karma: 9,61 | Přečteno: 299x | Diskuse| Poezie a próza

Tereza Špetlíková

Padělatel Adolfo Kaminsky

Když budu hodinu spát, třicet lidí zemře... Životní příběh pravých hrdinů zůstává často utajen. Oni sami nemají potřebu ho vyprávět. Naštěstí existují zvídavé dcery.

12.10.2018 v 8:11 | Karma: 12,90 | Přečteno: 386x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Hromadná nehoda u letiště blokuje Pražský okruh, jedno z aut je na střeše

29. dubna 2024  16:33,  aktualizováno  17:56

Všechny složky integrovaného záchranného systému zasahovaly na 27. kilometru Pražského okruhu, kde...

Řidič auta taženého na laně si zamkl volant, neovladatelný vůz skončil v kolejišti

29. dubna 2024  17:52

K neobvyklé nehodě vyjížděli policisté a hasiči na místo nedaleko Hanušovic na Šumpersku, kde...

Česko a Německo sdílí pohled na válku Ruska proti Ukrajině, řekl Pavel

29. dubna 2024  6:03,  aktualizováno  17:20

Česko a Německo podle prezidenta Petra Pavla sdílí pohled na válku Ruska proti Ukrajině, na...

Čarodějnice bez ohňů? V části Česka vydali zákaz, hrozí požáry

29. dubna 2024  15:14,  aktualizováno  17:02

Ve Středočeském kraji se od úterý nesmí zapalovat oheň, a to ani na zahradách v blízkosti lesa nebo...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 172
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 447x
Milovnice všech dobrých příběhů, beachvolleyballu, koček a klavíru!

 

Seznam rubrik